nezavisne-milica savic (1)Milica Savić (16) iz Gornjih Garevaca, kod Prijedora, živi u teškim uslovima sa nezaposlenom majkom i bolesnim bratom u kući ispod ploče.

Noću svi spavaju u jednoj sobi, a prerana smrt oca je njenu životnu priču pretočila u roman pod nazivom “Lastavica”.

Ova odlična učenica, koja niže priznanja i u sportu, prije godinu dana u tajnosti se posvetila pisanju prvog romana u kojem govori o svom životu, dok posljednji dio predstavlja njeno viđenje budućnosti. Za to što je knjiga ugledala svjetlost dana zaslužne su njene prijateljice, ali i profesori iz Srednjoškolskog centra Prijedor, kao i opština Prijedor, koji su joj pomogli da objavi svoj prvi rukopis.

nezavisne-milica savic (2)“Kada sam pisala knjigu, slušala sam samo svoje srce. Tema knjige je proizišla iz moje želje da pišem o svom ličnom doživljaju i da na taj način svoje misli i tugu podijelim s drugima. U početku misli su mi bile razbacane, željela sam sve odjednom napisati. Najveći problem je bio taj što nisam mogla da se strpim i često sam se vraćala na neke dijelove da ih ispravim”, govori Milica o svom prvencu.

Izlazak prvih 100 komada knjige ove mlade autorice finansirala je opština Prijedor, ali su oni podijeljeni, i sada je ovoj talentovanoj djevojci potrebna novčana pomoć kako bi mogao da bude odštampan drugi tiraž.

“Živim u teškim uslovima, a želja mi je da, kao i svako dijete, imam računar i malo bolji telefon. Majka mi je na birou i bolesna, očeva smrt je uticala na njeno zdravlje. Ništa ne mogu od nje tražiti, dovoljno je samo da je živa i pored mene. Brata ne smijem ostavljati samoga jer boluje od epilepsije još od djetinjstva. Spavamo svi u jednoj sobi. Kad bih mogla imati svoju sobu da na miru učim, pišem i odmaram se – to bi bilo ispunjenje sna”, govori ona.

Pored skromnih želja, san ove mlade djevojke jeste da jednog dana postane doktor i na taj način pomaže ljudima, a dok do toga ne dođe ona će nastaviti da kroji ideje za neku novu knjigu te s treninzima karatea, kojim se bavi već šest godina. Svi koji žele da pomognu Milici kako bi mogla odštampati drugi dio svoje knjige mogu da joj se jave na broj telefona 061/997-003.

Nezavisne novine

nezavisne-milica savic (3)