bracne nesuglasice-ilustracijaPrijedorskom Centru za socijalni rad u prošle godine zbog bračnih nesuglasica obratilo se 509 parova, i taj broj je od 2009. godine u blagom porastu.

Centar je lani vodio 80 postupaka za pokušaj mirenja i učestvovao u isto toliko slučajeva razvoda braka i povjeravanja djece, vodio 19 slučajeva uređivanja odnosa roditelja i djece, a u šest slučajeva mijenjao odluku o povjeravanju djece.

Razvode se najviše supružnici starosti između 30 i 50 godina, srednjeg su obrazovanja, jedno ili oboje je nezaposleno, sa uglavnom dvoje djece školskog uzrasta. Najviše razvedenih parova bilo je manje od deset godina u braku ili više od 20 godina.

Najveći procenat bračnih partnera koji se razvode nema zajedničku imovinu, dok oni koji su u braku stekli imovinu pitanje podjele rješavaju na sudu ili nagodbom.

U najvećem broju slučajeva djeca su povjerena majci, bilo da je to sporazum roditelja ili mišljenje stručnog tima. U nekoliko slučajeva djeca su nakon razvoda braka povjerena ocu, za koga se pokazalo da ima lične i roditeljske kompetencije, te primjerenije socio-ekonomske i stambene uslove za nastavak staranja nad maloljetnom djecom u odnosu na majku djece.

Dominantan problemi nakon razvoda braka je izbjegavanje obaveze izdržavanja maloljetne djece, što se odražava na pitanje regulisanja ličnih odnosa i neposrednih kontakata djece sa roditeljem sa kojim ne žive.

Najveći broj supružnika se nije prethodno obraćao Centru za socijalni rad niti koristio usluge porodičnog savjetovanja, već je postupak pokrenuo sa čvrsto formiranim stavom i odlukom da se brak razvede.

“Zbog toga se malo može učiniti u pitanju promjene odluke, odnosno motivisanja supružnika da obostranim angažmanom, modifikovanjem uzajamnih odnosa i organizacije života djeluju u pravcu očuvanja bračne i porodične zajednice”, navodi se u izvještaju Centra.

Centar za socijalni rad Prijedor ukazuje da je neophodno razmotriti mjere i programe preventivnog djelovanja i intervenisanja u porodične zajednice koje su u riziku od razvoda, posebno tamo gdje su evidentirani problemi poput poremećaja bračnih funkcija, bračnih nesuglasica, nasilja u porodici, problema u vaspitanju djece ili društveno negativnog ponašanja jednog ili oba supružnika.

SRNA
Foto – ilustracija