srna-pres-petrovdanski padobranski kupSve je spremno za početak jubilarnog 20. Petrovdanskog padobranskog kupa “Prijedor 2015” koji će biti održan na prijedorskom aerodromu “Urije” od 3. do 5. jula, potvrđeno je danas na konferenciji za medije Organizacionog odbora ove manifestacije.

Sekretar ovog i svih dosadašnjih kupova Nebojša Nožinić istakao je da je Petrovdanski padobranski kup provjerena i dokazana sportska manifestacija koja je u organizacije Aero-kluba “Prijedor” prvi put održana 1996. godine i njen kvalitet je iz godine u godinu rastao.

“I ovogodišnji, a uz to i jubilarni padobranski kup, govori o dugoj tradiciji padobranstva i da su ovdašnji padobranci ime Aero-kluba `Prijedor` pronijeli ne samo na prostoru bivše Jugoslavije nego i šire”, rekao je Nožinić.

On je potvrdio da će na kupu učestovovati 12 ekipa, odnosno 50-60 padobranaca iz Mađarske, Austrije, Srbije, Italije, Hrvatske, Kanade i BiH.

“Kup je 2010. godine uvršen u zvanični kalendar svjetske Vazduhoplovne asocijacije FAI-IPC-Komisije za padobranstvo, a samo takmičenje odvija se po strogim pravilima ove asocijacije tako da nema razlike u pravilima ove od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije”, naglasio je Nožinić.

On je dodao da će se takmičarski skokovi izvoditi iz aviona “pilatus BC 06” kao i prethodne dvije godine, kao i da su pokrovitelji kupa grad Prijedor, Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvo odbrane BiH.

“Kup počinje padobranskim skokom koji će u petak u 19.45 izvesti jedan od učesnika Kupa pred zgradom gradske uprave, nakon čega će u Muzeju Kozare od 20.00 časova biti otvorena dokumentarno-istorijska izložba o 20 godina Petrovdanskog padboranskog kupa”, istakao je Nožinić.

On je rekao i da je na 19 dosadašnjih kupova učestvovao 891 takmičar, ukupno 216 ekipa, koji su izveli 8.850 bezbjednih skokova.

Svečano otvaranje jubilarnog kupa planirano je za subotu, 4. juli, od 12.00 časova na Aerodromu “Urije”, a proglašenje pobjednika u nedjelju oko 16.00 časova.

SRNA