pozoriste prijedor-salaRadovi na sanaciji zgrade Pozorišta Prijedor počeće u junu, potvrdio je direktor ovog teatra Zoran Baroš.

Na tender za izvođača radova koje je Pozorište raspisalo, ponude su pristizale do 22. aprila, ali još nije odlučeno ko će raditi na obnovi ove teatarske kuće.

– Ako sve bude išlo po planu do kraja godine imaćemo saniran objekat našeg pozorišta. Biće dograđeno 197 kvadratnih metara garderobnog prostora na nivou drugog sprata, stavićemo i termičku zaštitu fasadnih betonskih zidova, a biće stavljene i nove daske na sceni – rekao je Baroš.

On je podsjetio da su radovi na zgrada Pozorišta izvođeni 1971. i 1974. godine, ali nikada nije ostvarena ideja da se veoma složen i razuđeni krov pokrije bakarnim limom jer nije bilo dovoljno novca.
Zajedničkom ulaganjem grada Prijedora i Vlade Republike Srpske sada je planirana adaptacija i nadziđivanje sa rekonstrukcijom krova, za koju se od izvođača zahtijeva garantni rok dvadeset godina. Procijenjena vrijednost radova je 409.000 maraka.

Vjernu publiku ovog pozorišta 13. maja očekuje repriza predstave “Večera budala” koju je po tekstu Fransisa Vebera režirao banjalučki glumac i reditelj Slobodan Perišić. Komedija koja govori o namjeri trojice prijatelja da organizuju večeru na koju će svaki dovesti po jednu budalu, naišla je na odličan prijem prijedorske publike na premijeri održanoj u aprilu. Riječ je o komadu koji je sa velikim uspjehom izvođen na brojnim pozorišnim scenama širom svijeta.

Osim toga, u junu bi na sceni Pozorišta Prijedor trebalo da oživi diplomska predstava studenta režije na banjalučkoj akademiji umjetnosti Vedrana Marčetića.

Konkurs

Zoran Baroš je podsjetio da je Pozorište Prijedor u januaru raspisalo konkurs za najbolju predstavu dramskih sekcija prijedorskih osnovnih škola. Komad mora biti urađen isključivo vlastitim snagama učenika i nastavnika svake prijavljene škole. Najbolja predstava biće izabrana u junu, a zatim izvedena u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta.

Glas Srpske