srna-najava obiljezavanja bitke na kozariVeliki narodni zbor povodom obilježavanja 73 godine od bitke na Kozari biće održan 5. jula na Mrakovici, saopšteno je nakon sjednice Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja u Vladi Republike Srpske, koja je održana u Prijedoru.

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić istakao je da je herojska borba naroda na ovim prostorima poznata u svijetu, te da će na Kozari i ove godine biti veliki broj domaćih i stranih delegacija.

“Novina u tradicionalnom obilježavanju kozarske epopeje jeste da su u organizaciju uključeni odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije”, rekao je Dunjić.

Član Pododbora Mišo Rodić kaže da program obilježavanja Kozarske epopeje počinje u 9.30 časova prijemom zvanica u vili Mrakovica, a u 10.00 časova biće služen parastos kod spomen-krsta.

Polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje predviđeno je za 10.45, a obraćanje zvaničnika u 11.15 časova.

Rodić je dodao da je, uz poziv svim načelnicima opština i gradova Republike Srpske, upućena i inicijativa da se za sve zainteresovane građane obezbijedi besplatan autobuski prevoz do Kozare.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoje Gajić istakao je da će to biti još jedno sjećanje na dan kada se dogodila čuvena bitka za odbranu Kozare i zbjeg 80.000 mještana.

Gajić je pozvao sve poštovaoce antifašističke borbe i Kozarske epopeje da tog dana dođu na tradicionalni narodni zbor na Mrakovicu.

SRNA