hag-sudnicaOdbrana Ratka Mladića osporavala je kredibilitet Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), navodeći greške koje su se dešavale tokom identifikacije žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica u BiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja forenzičkog eksperta Optužbe Iana Hansona, zamjenika direktora ICMP-a, Mladićev branilac Branko Lukić je kazao da je ICMP pogrešno identifikovao žrtve i nastojao da mitom prikrije te greške. Branilac Lukić pozivao se pritom na tvrdnje Jasmina Odobašića, koji je bio zamjenik nekadašnje Komisije za nestala lica Federacije BiH.

Svjedok Hanson je odgovorio da ne zna za Odobašića i njegove tvrdnje, ali je potvrdio da je bilo slučajeva pogrešne identifikacije, koje je ICMP nastojala da ispravi.

Hanson je počeo sa svjedočenjem u srijedu 24. juna, kada je rekao da je 2013. nadgledao ekshumaciju masovne grobnice u rudniku Tomašica kraj Prijedora, dodavši da je iz te grobnice iskopana “371 skupina posmrtnih ostataka”, kao i da su ostaci najmanje 298 osoba ranije iz Tomašice prebačeni u sekundarnu grobnicu na lokaciji Jakarina Kosa.

Pozivajući se na Odobašićevu izjavu, branilac Lukić je tvrdio da su tokom ekshumacije na Jakarinoj Kosi 2001. godine “dva tijela povezana s jednom osobom”. Hanson je odgovorio da ne zna za Odobašićevu izjavu i da je ekshumacija na Jakarinoj Kosi bila sprovedena prije nego što je on došao u BiH.

Na pitanje da li zna da su pogrešno identifikovana tijela bila predata pogrešnim porodicama i da su zatim morala da budu ponovo ekshumirana, Hanson je primijetio da “problem pogrešne identifikacije nije neuobičajen”. Na Lukićevo pitanje o Odobašićevoj tvrdnji da je ICMP policajcu iz Bihaća “davala mito od 500 konvertibilnih maraka mjesečno da prikrije pogrešne identifikacije”, vještak je odgovorio da “ne zna ništa o tome”.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, među kojima je i Prijedor. Prema optužnici, snage VRS-a ubile su u okolici Prijedora veliki broj Bošnjaka koji su zatim pokopani u grobnicu Tomašica.

Optužnica Mladića tereti i za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UPROFOR-a za taoce.

U nastavku dokaznog postupka o masovnoj grobnici u Tomašici, tužioci su izveli i balističkog eksperta Bruna Franjića, koji je rekao da je analizom zrna pronađenih u Tomašici utvrdio da su ona u više slučajeva ispaljena iz iste automatske puške “kalašnjikov”.

Branilac Dragan Ivetić tvrdio je i da je Franjićev izvještaj manjkav zato što nije priložio fotografije čaura i zrna, kako bi vještak Odbrane mogao da provjeri ispravnost njegovih zaključaka.

Franjić je uzvratio da se “drugi vještak ne može izjasniti samo na osnovu fotografija”, a da ne pregleda i uporedi same čaure i zrna.

Svog petog svjedoka u dokaznom postupku o Tomašici, otvorenom 22. juna, Haški tužioci izvešće u ponedjeljak, 29. juna.

BIRN