srna-javna rasprava-zaposljavanje invalida (1)Fond za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida Republike Srpske od osnivanja do danas posredovao je u zapošljavanju 1.672 lica sa invaliditetom, izjavio je danas u Prijedoru direktor ovog fonda Mile Šurlan.

“U gotovo deset godina postojanja i u cjelokupnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u Republici Srpskoj to je podatak vrijedan respekta”, rekao je Šurlan na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida.

On je izrazio nezadovoljstvo slabim odzivom javnoj raspravi, koju organizuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, pogotovo odsustvom predstavnika Boračke organizacije grada Prijedora.

“Od novog zakona očekujemo veći prihod Fondu jer sad svi poslodavci moraju izdvajati doprinos za ovaj fond, a ne samo oni koji na svakih 16 zaposlenih nemaju po jednog zaposlenog invalida”, naveo je Šurlan.

On je najavio da Fond planira do kraja godine posredovati u zapošljavanju do 200 lica sa invaliditetom, napominjući da u planiranju prihoda zavisi od situacije u privredi.

srna-javna rasprava-zaposljavanje invalida (2)Predstavnik Saveza sindikata Republike Srpske Igor Ratković rekao je da će se ovim izmjenama i dopunama zakona stimulisati poslodavci da zaposle veći broj invalida, a da je propisan i progresivni stimulans za poslodavce koji zaposle lica sa većim stepenom invalidnosti.

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković rekao je da su se na dosadašnjim javnim raspravama čuli prijedlozi da se poveća procenat sa 0,1 odnosno 0,2 na 0,5 odsto koji se od plata izdvaja u Fond i da se uvedu nova prava za lica sa invaliditetom.

“S druge strane, od poslodavaca smo imali zahtjev da se ovi posebni doprinosi potpuno ukinu i da se pređe na finansiranje ove oblasti iz poreza. Ni jedno ni drugo u ovom trenutku nije moguće”, rekao je Kličković.

On je pojasnio da nema potrebe za povećanjem doprinosa za Fond, ali da treba pojačati kontrolu i nadzor nad plaćanjem ove obaveze.

“Zatražili smo od inspekcije rada pojačane mjere u ovoj oblasti”, dodao je Kličković.

Borislav Antonić iz Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske rekao je da radi kao fizioterapeut i da je to oblast u kojoj se dobro snalazi, ali da, generalno, lica sa invaliditetom u radnim sredinama ne nailaze na dobar pristup, a nailaze na sažaljenje.

“Teško je u Republici Srpskoj biti osoba sa invaliditetom jer uglavnom svi su skeptični”, kaže Antonić.

Predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Todor Skakić rekao je da su svi svjesni da je položaj invalida težak, ali da se ovim zakonom reguliše samo jedna oblast u životu, a to je zapošljavanje.

Završna javna rasprava najavljena je za ponedjeljak, 29. juni, u 10.00 časova u prostorijma Doma penzioinera Banjaluka, a očekuje se da će novi zakon u formi prijedloga u parlamentarnu proceduru biti upućen u septembru.

SRNA