pressrs-travarka slavicaSlavica Hasanagić (57), jedina travarka u Prijedoru koja već dvije decenije poznaje i bere preko 100 vrsta najljekovitijeg potkozarskog bilja kaže da se kod nas i u svijetu sve više pokazuju pozitivna svojstva liječenja kanabisom.

S tim u vezi, ona spominje svog teško bolesnog komšiju iz mjesta Ljubija koji je “živnuo” otkako mu je sin ove godine nabavio ekstrakt ove kod nas i dalje ilegalne biljke.

-Taj starac godinama boluje od raka grla i jezika. Imao je nekoliko operacija, međutim ampulice tog lijeka koji se legalno koristi u mnogim zapadnim zemljama vidno mu pomažu. Ako je tako, sve treba testirati i kod nas pa legalizovati isključivo za svrhe liječenja – ističe ova Prijedorčanka.
Inače, ona i njen suprug Ilijas, nadaleko poznati travar, već decenijama “spajaju” ljekovito bilje i (bolesne) ljude koji su se odavno odrodili od prirode.

– Eto lani sam se tim biljkama uveliko spasla od opasne bolesti. Naime, od stresa i drugih problema prvo sam dobila šećer koji sam sa travama i ishranom uspjela da saniram bez insulina. Međutim, nakon toga aktivirala mi se štitna žlijezda. Dovela me je do samo 57 kilograma i do zapetljanja crijeva u stomaku usljed velike mršavosti. Dugo sam jela samo rižu, blitvu i prasu, te pila čajeve. Nikakve lijekove nisam uzimala već sam se ovim svojim biljkama sama izliječila u čemu je mnogo pomogao korijen đumbira – prisjeća se naša sagovornica, koja pamti i mnoge parove kojima je čajevima donijela najveću sreću u životu.

-Sterilitet se najčešće događa zbog stresa. Naravno, ne mogu sa sigurnošću potvrditi koliko beba je rođeno poslije upotrebe naših čajeva, ali bilo ih je prilično čak i kod žena koje su imale preko 40 godina. U prirodi postoji lijek za svaku bolest, samo ga treba pronaći, a uostalom svi znamo da se i konvencionalni lijekovi najviše prave iz biljaka – objašnjava Hasanagićeva i izdvaja travu ivu.

-Trava iva od mrtva pravi živa. Jako je svestrana, nema ograničenja u upotrebi i dobra je, između ostalog, za sve abdominalne bolesti, čišćenje krvi, jetre i ostalo – otkriva poznata travarka i tvrdi da sve velike bolesti ulaze na mala vrata, tj. usta zbog čega posebnu pažnju treba obratiti na ishranu.

-Danas rijetko ko jede zdravo. Nema više ni domaćeg sjemena jer je proizvodnja hrane postala čisti biznis i profit u kojem nema mjesta za brigu o zdravlju ljudi. Kada na to dodamo stres, fizičku neaktivnost i brz život normalno je da se obolijeva. U tom smislu, vi možete nekome dati sve masti i čajeve za hemoroide, ali ako i dalje jede ljuto, kiselo i pečeno samo privremeno će riješiti problem. Zapravo, za bilo koju bolest i problem jedan čaj neće pomoći pa svima govorim da to prvenstveno shvate kao preventivu – ističe Slavica.

Još kaže da se zbog besparice kriza osjeti i u prodaji. Veliki broj ljudi nema novca ni za pola vrećice čaja pa stvari vade dijaspora, Slovenci, Nijemci i Holanđani koji njene čajeve, meleme, kreme, ulja, tinkture, prirodne sokove, prirodna sirća i kupinovo vino nose u Zapadnu Evropu jer takvo nešto nemaju kod sebe.

-Kako god, sve mušterije koje dođu moraju precizno reći šta im je jer čajevi i ostalo nisu sir i jaja da se prodaju koliko ko hoće. Svako mora znati koji čaj i dozu treba da uzima, a to što često znam da se ispričam s ljudima a ne pazarim ni marku govori da je cilj da se ljudima pomogne, nikako odmogne – navodi ona.

Lubenica za potenciju, dinja za prostatu!

Slavica otkriva da se dosadne pjegice sa lica i tijela kao od šale mogu ukloniti peršunovim listom i korijenom.

-To skuvate i s time natapate pjege. Ipak, njih još bolje skida sjeme od dinje, koje se izvadi, osuši, stuca i malo prokuva u vodi. Takođe, lubenica je dobra za potenciju, dok su špice bundeve, samljevene sa sjemenom koprive, u medu idealan lijek za prostatu – otkriva Hasanagićeva.

Press RS