predapd-c programiranjeAgencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” u saradnji sa USAID-om okončala je dvomjesečnu obuku iz programskog jezika “C” za devetnaest mladih polaznika.

“Obuka u programskom jeziku `C` prva je od planiranih obuka koje će biti organizovane kao odgovor na izražene potrebe kompanija prijedorske regije”, saopšteno je iz Agencije “PREDA-PD”.

Narednu obuku Agencija “PREDA-PD” uz podršku USAID-a organizovaće za dizajnere i grafičare iz softverskih programa “Adob INDizajn” i “Ilustrator”.

Specifičnu težinu obukama daje činjenica da se one organizuju isključivo za potrebe koje privredni sektor iskaže, a potrebu za grafičku pripremu i obradu teksta iskazala je firma “Austronet”.

USAID-ov projekat “Partnerstvo za inovacije” dio je šireg programa obučavanja nezaposlenih mladih ljudi u BiH u tehničkim i poslovnim vještinama kako bi bili spremniji za tržište rada.

U Prijedoru posluje 14 firmi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija /IKT/, a, s trenutnim nivoom razvoja, očekuje se da će do kraja 2015. godine u njima biti otvoreno još deset do 15 novih radnih mjesta.

SRNA