hag-sudnicaTužilaštvo Haškog tribunala ponovo je otvorilo dokazni postupak protiv Ratka Mladića kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci više od 400 prijedorskih Muslimana.

Prema optužnici, Mladiću se, kao ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavlja progon Muslimana i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Muslimane pokopane u rudniku Tomašica, prema tužiocima, snage VRS-a ubile su u selima oko Prijedora u proljeće 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Poslije jednomjesečne pauze radi priprema Odbrane, suđenje Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka Optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-383.

Skoro cijelo svjedočenje RM-383 proteklo je iza zatvorenih vrata, a iz nekoliko njegovih rečenica dostupnih javnosti proizlazi da je učestvovao u dopremanju tijela ubijenih Muslimana u Tomašicu.

“Vidio sam zemlju i jedan bager… Osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarili… Mi smo nešto razgovarali, ali nismo mogli ništa odlučiti… To su bili nadređeni, koji su trebali da to rade”, kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li je dobio naređenje da se “ta lokacija zatvori”, RM-383 je odgovorio: “Ne.”

Na početku suđenja Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da “Odbrana nije, u ovako kratkom roku, mogla da se pripremi za Tomašicu”, zato što je imala “nedovoljno vremena da se pripremi za osporavanje svjedočenja vještaka Tužilaštva”.

“Dodijeljeno vrijeme nije nam omogućilo ni da nađemo vještake Odbrane, a kamoli da se oni pripreme”, kazao je Lukić i zatražio dodatno vrijeme za pripremu.

Mladićev branilac je, međutim, iskazao spremnost Odbrane da unakrsno ispita svjedoke o činjenicama.

O tom zahtjevu Raspravno vijeće će, kako je najavio predsjedavajući Alphons Orie, odlučiti uskoro.

Kako su najavili, tužioci će, izvodeći dokaze o Tomašici, pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, a u spis će uvesti 60 dokumenata.

Dokazni postupak o tijelima iz Tomašice, Tužilaštvo bi trebalo da okonča do 22. jula, kada počinje ljetna pauza u radu Tribunala. Poslije pauze Mladićeva Odbrana će nastaviti svoj dokazni postupak.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

BIRN