sipa u akcijiPripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH Sipa rano jutros su, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva “CD” koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske, uhapsili sedam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje se vrše pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske, saopšteno je iz Sipe.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe čiji su inicijali E.S, D.H, T.H, L.H, N.D, B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Akcija se realizuje po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su od 2012. godine vrbovale više ženskih osoba tako što su s njima stupale u vanbračne zajednice i organizovale njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravale da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, a počinioci krivičnih djela su ih svakodnevno fizički i psihički maltretirali kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona evra, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Ova lica sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i drugo.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražioci Sipe i Odjeljenja za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije zemlje.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražilac Sipe, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija.

Uhapšena lica biće privedene u službene prostorije Sipe gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akcija kodnog naziva “CD” dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprotstave najsloženijim oblicima međunarodnog organizovanog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz EU, ističu u Sipi.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je akcija na dogovoreni znak počela jutros u 6.00 časova u BiH i u Francuskoj.

Aktivnosti je podržala Evropska asocijacija tužilaca.

SRNA