srna-pranic-fond za nagradjivanje najboljih ucenikaPri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske trebalo bi osnovati fond za nagrađivanje i stimulisanje najboljih učenika, prema prethodno usvojenim kriterijumima i pravilima – smatra direktor Osnovne škole OŠ “Branko Radičević” Petrovo kod Prijedora Milosava Pranić.

Učenica osmog razreda ove škole Natalija Lebed osvojila je prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike i treće na republičkom takmičenju recitatora, a Naučno-nastavno vijeće proglasilo je najboljim đakom u školskoj 2014/2015.godini.

“Znate li šta znači za jednu prigradsku ili seosku školu kada joj neki učenik postiže zavidne rezultate na lokalnim, regionalnim i republičkim takmičenjima? Mi sami u školi trudimo se da svoje učenike adekvatno nagradimo, ali mislimo da je to nedovoljno”, rekla je Pranićeva danas Srni.

Ona je objasnila da velike razlike između gradskih i škola u prigradskim i seoskim sredinama potiču usljed različitog stepena obrazovanja roditelja, ali i činjenice da su djeci u gradu daleko dostupniji raznovrsni sadržaji.

“Predznanje s kojim djeca dođu u prvi razred gradske škole neuporedivo je veće od onoga u prigradskim i seoskim školama”, rekla je Pranićeva i dodala da to može da tvrdi na osnovu 25 godina rada u gradskoj i sadašnjeg rada u prigradskoj školi.

Ona je ukazala da je prednost gradskih škola prilikom izbora učenika koji će ih predstavljati na takmičenjima i daleko veća brojnost.

“Mi imamo ukupno 231 učenika, a na primjer gradska škola `Petar Kočić` 1.300. Mi u osmom razredu imamo dva odjeljenja sa ukupno 26 učenika, a neka gradska škola ima pet odjeljenja po 30 uenika i samim tima ima veću mogućnost izbora talentovanih”, pojasnila je Pranićeva.

Ona je naglasila da se zbog toga moraju više vrednovati uspjesi učenika iz prigradskih i seoskih škola, poput uspjeha učenice Lebed, te da treba slijediti primjer gradske uprave Prijedor, koja ovakve talente svake godine i novčano nagrađuje.

Prema riječima Pranićeve, djeca iz prigradskih i seoskih škola manje su razmažena od gradske djece i imaju više želje i volje za uspjehom. “Nije dovoljno da dijete želi i hoće, nego to mora i nastavnik”, kaže ona.

“Natalijin otac je električar, a majka domaćica. Otac našeg prethodnog talenta, učesnika matematičke olimpijade Nemanje Torbice je zanatlija, a ta se djeca takmiče sa djecom čiji su roditelji profesori na Prirodno-matematičkom fakultetu. To su ne male razlike i prednosti u korist gradske djece, te je tim veći svaki uspjeh naših učenika”, zaključila je Pranićeva.

Natalija Lebed rekla je da ima petice iz svih predmeta, a da je isto tako dobar učenik i njena mlađa sestra Andrea, koja je završila treći razred. Osim dodatne nastave iz matematike i srpskog jezika, Natalija je pohađala različite radionice, te horsku, dramsku i geografsku sekciju.

“Ponosna sam što sam učenik ove škole. Ponosna sam na svoje uspjehe. Imam drugove u gradskim školama i ne gledaju me drugačije zato što dolazim iz prigradske škole”, kaže Natalija, čija je želja da upiše gimnaziju i da se bavi matematikom.

Nastavnica matematike u OŠ “Branko Radičević” Petrovo Milena Krivaja vodi dodatnu nastavu za učenike od 6. do 9. razreda, koji u protekle tri godine postižu zapažene rezultate na takmičenjima

“Izostaju nagrade za djecu koja postižu dobre rezultate na svim nivoima.Mi nastavnici imamo obavezu da vodimo dodatnu i dopunsku nastavu i dobijamo platu za to, ali djeci nedostaje stimulacija, odnosno saznanje da su prepoznata i da su im rezultati priznati”, dodala je Krivaja.

Za Nataliju kaže da je izuzetan učenik i lijepo vaspitano dijete, da dolazi iz porodice u kojoj se vodi računa o djeci i da je odgovorna, vrijedna, uporna i talentovana.

SRNA