srna-pranic-fond za nagradjivanje najboljih ucenikaPri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske trebalo bi osnovati fond za nagrađivanje i stimulisanje najboljih učenika, prema prethodno usvojenim kriterijumima i pravilima – smatra direktor Osnovne škole OŠ “Branko Radičević” Petrovo kod Prijedora Milosava Pranić.

Učenica osmog razreda ove škole Natalija Lebed osvojila je prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike i treće na republičkom takmičenju recitatora, a Naučno-nastavno vijeće proglasilo je najboljim đakom u školskoj 2014/2015.godini.

“Znate li šta znači za jednu prigradsku ili seosku školu kada joj neki učenik postiže zavidne rezultate na lokalnim, regionalnim i republičkim takmičenjima? Mi sami u školi trudimo se da svoje učenike adekvatno nagradimo, ali mislimo da je to nedovoljno”, rekla je Pranićeva danas Srni.

Ona je objasnila da velike razlike između gradskih i škola u prigradskim i seoskim sredinama potiču usljed različitog stepena obrazovanja roditelja, ali i činjenice da su djeci u gradu daleko dostupniji raznovrsni sadržaji.

“Predznanje s kojim djeca dođu u prvi razred gradske škole neuporedivo je veće od onoga u prigradskim i seoskim školama”, rekla je Pranićeva i dodala da to može da tvrdi na osnovu 25 godina rada u gradskoj i sadašnjeg rada u prigradskoj školi.

Ona je ukazala da je prednost gradskih škola prilikom izbora učenika koji će ih predstavljati na takmičenjima i daleko veća brojnost.

“Mi imamo ukupno 231 učenika, a na primjer gradska škola `Petar Kočić` 1.300. Mi u osmom razredu imamo dva odjeljenja sa ukupno 26 učenika, a neka gradska škola ima pet odjeljenja po 30 uenika i samim tima ima veću mogućnost izbora talentovanih”, pojasnila je Pranićeva.

Ona je naglasila da se zbog toga moraju više vrednovati uspjesi učenika iz prigradskih i seoskih škola, poput uspjeha učenice Lebed, te da treba slijediti primjer gradske uprave Prijedor, koja ovakve talente svake godine i novčano nagrađuje.

Prema riječima Pranićeve, djeca iz prigradskih i seoskih škola manje su razmažena od gradske djece i imaju više želje i volje za uspjehom. “Nije dovoljno da dijete želi i hoće, nego to mora i nastavnik”, kaže ona.

“Natalijin otac je električar, a majka domaćica. Otac našeg prethodnog talenta, učesnika matematičke olimpijade Nemanje Torbice je zanatlija, a ta se djeca takmiče sa djecom čiji su roditelji profesori na Prirodno-matematičkom fakultetu. To su ne male razlike i prednosti u korist gradske djece, te je tim veći svaki uspjeh naših učenika”, zaključila je Pranićeva.

Natalija Lebed rekla je da ima petice iz svih predmeta, a da je isto tako dobar učenik i njena mlađa sestra Andrea, koja je završila treći razred. Osim dodatne nastave iz matematike i srpskog jezika, Natalija je pohađala različite radionice, te horsku, dramsku i geografsku sekciju.

“Ponosna sam što sam učenik ove škole. Ponosna sam na svoje uspjehe. Imam drugove u gradskim školama i ne gledaju me drugačije zato što dolazim iz prigradske škole”, kaže Natalija, čija je želja da upiše gimnaziju i da se bavi matematikom.

Nastavnica matematike u OŠ “Branko Radičević” Petrovo Milena Krivaja vodi dodatnu nastavu za učenike od 6. do 9. razreda, koji u protekle tri godine postižu zapažene rezultate na takmičenjima

“Izostaju nagrade za djecu koja postižu dobre rezultate na svim nivoima.Mi nastavnici imamo obavezu da vodimo dodatnu i dopunsku nastavu i dobijamo platu za to, ali djeci nedostaje stimulacija, odnosno saznanje da su prepoznata i da su im rezultati priznati”, dodala je Krivaja.

Za Nataliju kaže da je izuzetan učenik i lijepo vaspitano dijete, da dolazi iz porodice u kojoj se vodi računa o djeci i da je odgovorna, vrijedna, uporna i talentovana.

SRNA

Povezane vijesti

PRIJEDOR: 11. KONFERENCIJA BEBA 28. JUNA Tradicionalna manifestacija „Konferencija beba“, koju grad Prijedor organizuje po 11. put, biće održana na Vidovdan, u petak 28. juna, na Malom gradsk...
BURNO U PRIJEDORSKOJ SKUPŠTINI I dalje burno u Skupštini grada Prijedor. Članovi stalnih radnih tijela iz DNS-a zamijenjeni su članovima iz drugih političkih partija. Navedeno je da...
OMARSKA NA KORAK OD STATUSA OPŠTINE Mještani Omarske odlučni su da ovom naselju vrate status opštine, te je pri kraju izrada elaborata ekonomske opravdanosti i formiraju se timovi za pri...
OBAVJEŠTENJE: TOTALNA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U DIJELU... Obavještenje o totalnoj obustavi saobraćaja u vremenu od 07:00 do 19:00 časova od dana 18.06.2019. do 24.06.2019. godine. Planirani su radovi na re...
ČETVRTAK – 20. JUNI: NOVA ISKLJUČENJA STRUJE... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog četvrtka, 20. juna 2019.godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na ...
SRIJEDA – 19. JUNI: ISKLJUČENJE STRUJE U NEK... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ove srijede, 19. juna 2019.godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača na po...
OTVORENO DJEČIJE IGRALIŠTE U PRIJEDORSKOM NASELJU ... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorili su danas u prijedorskom naselju...
PRIJEDOR DOBIO NOVO DJEČIJE IGRALIŠTE – FOTO... Prijedor je dobio novo dječije igralište. Nakon kutka za najmlađe koji je u maju 2018. godine napravljen u parku kod Gradskog stadiona, još jedno m...