rudar prijedor-grbSumnjivi mečevi koje su igrali Željezničar, Travnik, Zrinjski, Široki Brijeg, Zvijezda, Čelik, Borac, Slavija i Vitez, a pod prismotrom i pratnjom Interpola i UEFA su i Sarajevo, Rudar Prijedor, Leotar, Mladost (VO), GOŠK i Kozara.

UEFA i Intrepol poslali su dopis na adresu Fudbalskog saveza BiH (FS BiH) sa spiskom klubova za koje se sumnja da su učestvovali u namještanju mečeva, piše “EuroBlic”.

Većiha klubova sa spiska nastupa u Premijer ligi BiH, ali ima osumnjičenih i iz Prvih liga Republike Srpske i Federacije BiH.

Navodno su sumnjivi mečevi koje su igrali Željezničar, Travnik, Zrinjski, Široki Brijeg, Zvijezda Gradačac, Čelik, Borac, Slavija i Vitez, a pod prismotrom i pratnjom Interpola i UEFA su i šampioni BiH i Republike Srpske Sarajevo i Rudar Prijedor, te Leotar, Mladost iz Velike Obarske, GOŠK i Kozara.

Ovaj procen ubrzali su mečevi 26. kola Prve lige Republike Srpske, na kojima se smatra da je bilo mnogo neregularnosti, zbog čega je Fudbalski savez Republike Srpske (FS RS) pokrenuo postupak, kako bi se dokazalo da li je bilo namještanja utakmica.

Naročito se to odnosi na duele teslićkog Proletera i Rudar Prijedora, odnosno trebinjskog Leotar i Podrinja iz Janje.

“Ovo što je započeto u Fudbalskom savezu Republike Srpske na kraju minule sezone je samo početak onoga što će se događati u narednom periodu, jer je kladioničarska mafija u BiH i na Balkanu prešla preko crvene linije. UEFA to ne može više da toleriše, niti hoće. Tek će svega biti kada se otvori Pandorina kutija, koja je stigla u FS BiH i koja treba da bude proslijeđena Tužilaštvu BiH”, istakao je neimenovani izvor “EuroBlica”.

Direktor takmičenja Premijer lige BiH Elmir Pilav samo je kratko izjavio da je bh. elita “na oku UEFA” i da klubove vjerovatno očekuju rigorozne kazne.

“Veoma zanimljiva je činjenica da većina mečeva koji su bili pod prismotrom u stvari su bili javna tajna i za njih su znali čak i pojedini čelnici Saveza, ali nisu reagovali. Na spisku koji se prati nalazi se desetak trenera, 12 predstavnika klubova i više od 60 igrača koji su dobro uvezani i djeluju sinhonizovano. Ove brojke su zaprepašćujuće, ali istinite i jako loše po fudbal u BiH i regionu”, dodao je izvor “EuroBlica”.

Mondo – Euro Blic