glas-radivojac-muzejMuzej Kozare u Prijedoru obilježiće jubilej – 60 godina postojanja, a centralni događaj proslave biće velika izložba u maju.

– Jubilejske svečanosti već su počele izložbama “Sve naše svetosavske zabave” i izborom iz likovne kolonije “Sreten Stojanović”, koja je gostovala u Doboju, a sada ide u Srbac – kaže direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac.

Najavio je da će u petak u muzeju biti otvorena izložba organizovana u saradnji sa Spomen-područjem “Gradina”.

Radivojac podsjeća da su prve inicijative za otvaranje muzeja u Prijedoru pokrenute 1952. godine, mada postoje tragovi da je još 1897. godine postojala jedna muzejska zbirka.

– U dokumentarno-istorijskim zapisima društva “Vila” zabilježeno je da je tada postojala i čitaonica. Prva izložba koja je organizovana u Prijedoru bila je u vezi sa etnološkim predmetima. Nešto kasnije, 1953. godine, muzeju je zvanično dodijeljena jedna prostorija – kazao je Radivojac.

Muzej je do sada mijenjao sedam prostora. Pretposljednja lokacija do 1984. godine bila je objekat poznat kao Kapetanov konak, najstariji objekat u Prijedoru. Prostorije su bile vlažne i neuslovne, pa je 1983. godine tadašnji Izvršni odbor opštine donio odluku da u trajno vlasništvo bude dodijeljen objekat Komunalne škole, gdje se i sada nalazi muzej.

– Prilikom useljenja napravljene su dvije izložbe – jedna je bila izložba Sretena Stojanovića i to je bilo prvo njegovo predstavljanje u rodnom gradu, jer je bio jedan od najznačajnijih umjetničkih imena sa ovih prostora, akademik i začetnik moderne jugoslovenske skulpture – kaže Radivojac.

Druga je bila retrospektivna izložba Dragutina Mitrinovića, prijedorskog slikara koji je bio krakovski i pariski đak.

Radivojac ističe da je Muzej Kozare u šest decenija postojanja potpuno opravdao svoje mjesto na kulturnom nebu Prijedora, pogotovo od 1993. godine, jer je u tom periodu organizovano oko 150 tematskih izložbi.

Umjetnička zbirka

– Imamo jednu od najrespektabilnijih umjetničkih zbirki u Republici Srpskoj sa više od 700 radova. Ono što joj daje posebnu vrijednost su radovi prvih školovanih bh. slikara Pere Popovića i Todora Švrakića – kazao je Milenko Radivojac.

U zbirci su i radovi Sretena Stojanovića, Radovana Kragulja, legati Branka Miljuša, Zdravka Mandića, Milića od Mačve i mnogih drugih autora.

Glas Srpske