srna-dr mladen stojanovic-bijela trakaNa adresu portala www.prijedordanas.com stiglo je Otvoreno pismo Denisa Imširovića, Prijedorčanina koji živi u Gracu (Austrija), predstavnika i jednog od pokretača inicijative „Prijedorska tuga“ koja za cilj ima memorijalizaciju mjesta stradanja a okuplja brojne Prijedorčane iz više zemalja svijeta. Pismo je upućeno predstavnicima SUBNOR-a, a tiče se njihovih izjava u vezi sa postavljanjem bijele trake na spomenik narodnom heroju doktoru Mladenu Stojanoviću povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru.

Ovo pismo Vam prenosimo u cjelosti s napomenom da je autor teksta, na koji su svoju reakciju uputili iz inicijative „Prijedorska tuga“, Novinska agencija SRNA.

Prijedor: Spavaća kola koja nemaju vozača!
Osvrćući se na 31. Maj tj. „Dan bijelih traka“ i na pismo SUBNOR-a koje je uslijedilo nakon oživljavanja Mladena Stojanovića, preostadoh nam da vam iznesemo par riječi u ime „Prijedorske tuge“, jer nas se situacija potpuno tiče.

Dočekavši ponovo 31. Maj, doživjeli smo i neke činjenice koje su više nego sramne. Iznošenjem raznih stajališta ste pokazali gdje naše prijedorsko društvo kao kolektiv trenutno stoji. Vi kao članovi SUBNOR-a, a pogotovo i vodstvo grada Prijedora ste prezentovali neprimjernu svijest. Uzimajući sve okolnosti u obzir doživjeli smo prijedorski poredak.

U jednu ruku je za posumnjati da politička ciničnost uopšte nije u pitanju nego čak upravo vaše neznanje koje se doživljava kao apsurd. Dokazali ste, pogotovo kao što je to gospoda iz SUBNOR-a primjerno učinila, da više ne umijete vezati konce vlastitom sviješću kao što ste to radili prije 70 godina.

Naime, učiniti zločin a ne biti ga svjestan – to je u neku ruku čovjekova priroda. Ali učiniti zločin i nakon 23 odnosno 73 godine ne shvatati koja kategorija zločina je počinjena u Prijedoru – to nije sramota, to je kanibalizam! Vi ste izveli klasični paradoks i pokazali ste na svom primjeru da ste sami protiv sebe.

Mnogi veterani će biti duboko razočarani kada saberu ove riječi i raspoznaju u čije stope je danas SUBNOR zaista stao. Vi niste reprezentanti srpskoga niti hrvatskoga,a ni bosanskoga naroda! Da li ste slijepo postali nečije marijonete radi ostvarivanja nacionalističkih ciljeva?

Razmislite! Dr.Mladen Stojanović nije 1992. nastavio ono s čim je završila NDH. On nije bio učesnik u egzekuciji 987-ero djece tokom 2.Svjetskog rata niti 102 djece u proteklom periodu. On je istu tu djecu branio koja su postala žrtve fašističke ideologije. Iz tog razloga je i kameni čovjek uspio da stavi traku na ruku i pokaže suosjećanje i solidarnost za vašu sramotu koji taj gest upoređujete sa činom radi ostvarivanja štokakvih ciljeva. Naš cilj je da se žrtve ne zaborave i da se borimo za pravdu i istinu! A šta je vaš cilj?

Shvatite ovo pismo kao apel SUBNOR-u da se distancira od nacionalističke politike ciničkog tipa i u čast pravih SUBNOR-ovaca raspoznate svoje trenutno stajalište kako im ne biste kaljali ugled i iz istog društva ne biste napravili SUBSOR kao što su „neki drugi“ htjeli da naprave „nešto drugo“ od SFRJ.

I na kraju. Naša inicijativa ne želi ostaviti utisak da živi od prošlosti ili da veliča bilokakvu ideologiju. Mi samo želimo ukazati na ljudske propuste u prošlosti i sadašnjosti. Želimo skrenuti pažnju da „omladina“ mnoge stvari umije bolje uraditi nego što su urađene za vrijeme njihovog djetinjstva u ime istih. Priznavanje vlastitih grešaka je prvi korak u dostojanstvenu budućnost. Samo sa istinom i kajanjem za počinjene zločine možemo obezbijediti svima nama bolju budućnost.

Denis Imširović – Inicijativa Prijedorska Tuga
Graz, 12.Juni 2015.