radenko bilbija-komemoracija-sahrana (1)Komemoracijom u Pozorištu Prijedor i posljednim ispraćajem na Gradskom pravoslavnom groblju, Prijedor se danas oprostio od Radenka Bilbije, velikog čovjeka, glumca i režisera.

Na komemorativnom skupu održanom u njegovoj matičnoj kući, Pozorištu Prijedor, od Radenka su se oprostile njegove kolege i prijatelji.

Tužnom skupu su se obratili direktor prijedorskog pozorišta Zoran Baroš, Dragan Topić, čovjek koji je bio na mjestu direktora kada je Radenko postao dio ansambla, kolege glumci Mirela Predojević i Dean Batoz te Marko Misirača, režiser predstave „Tri sestre“, u kojoj je Bilbija ostvario svoju posljednju ulogu, krajem 2014. godine.

Na kraju komemoracije prisutni su mogli da pogledaju kolaž video inserata Radenkovih uloga, nakon čega je uslijedio spontani aplauz.

Bilbija, koji je preminuo u srijedu, rođen je 1956. godine u Prijedoru.

U prijedorskom pozorištu kao glumac nastupao je od 1976. godine, a od 1981. godine stalni je član ovog ansambla. Odigrao je oko 60 uloga i režirao više od 20 predstava.

Dobitnik je više glumačkih nagrada i priznanja, a nagrađivan je i za režiju, scenografiju i kostimografiju.

U prisustvu članova porodice, rodbine, prijatelja, kolega, te brojnih sugrađana, Radenko Bilbija je sahranjen na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru.

radenko bilbija-komemoracija-sahrana (2) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (3) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (4) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (5) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (6) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (7) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (8) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (9) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (10) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (11) radenko bilbija-komemoracija-sahrana (12)