cjb pd-press za majRasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu na području Centra javne bezbjednosti Prijedor u maju je iznosila 68 procenata, a ukupni koeficijent rasvijetljenosti za maj i za prethodni period dostigao je izvanrednih 90 odsto, izjavio je danas načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić.

“To je nezapamćen rekord u proteklih 15 godina. Dobar rezultat rasvijetljenosti imamo i na petomjesečnom nivou i iznosi 63 odsto po nepoznatom počiniocu, odnosno ukupni koeficijent 80 odsto”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da su u maju zabilježena 82 krivična djela ili za 28 odsto više nego u maju prošle godine.

“Bez obzira na blago povećanje broja evidentiranih krivičnih djela, ne cijenimo da je došlo do pogoršanja stanja bezbjednosti, već je to rezultat povećane otkrivačke djelatnosti specifičnih linija iz oblasti kriminaliteta, naročito zloupotrebe droga, privrednog kriminala i nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja”, pojasnio je Ivanić.

On je naglasio da je smanjen broj imovinskih krivičnih djela za 17 odsto, a u okviru ovih krivičnih djela da je broj teških krađa smanjen za 45 odsto.

“Nismo zadovoljni brojem povratnika u vršenju krivičnih djela jer je za 20 odsto veći, što znači da represija nije postigla željeni efekat odvraćanja potencijalnih izvršilaca od ponovnog činjenja krivičnih djela, a pohvalno je da nije bilo evidentiranih maloljetnika kao izvršilaca krivičnih djela”, ocijenio je Ivanić.

U maju nije bilo prijavljenih krađa, razbojništava niti krivičnih djela protiv polnog integriteta, a bilo je osam krivičnih djela privrednog kriminaliteta teških 150.000 KM.

“Ističemo rasvjetljavanje serije krivičnih djela 11 teških krađa u povratničkim naseljima Čarakovo, Rakovčani i Zecovi kojima je pričinjena materijalna šteta od 30.000 KM, a za koja su identifikovana i lišena slobode četiri izvršioca”, dodao je Ivanić.

U oblasti javnog reda i mira, posluživanje alkohola u porastu je za 233,3 odsto, ali je to takođe rezultat represivnih mjera odnosno ciljanih akcija, s obzirom na to da je ustanovljeno da je alkohol najčešći uzrok prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 1.755 prekršaja ili za 47,7 odsto više nego u istom periodu lani.

SRNA