ald-unapredjenje demokratije (1)Međunarodna konferencija kojom se završava projekat “Demokratski kompakt: unapređenje demokratije u Evropi” (DECIDE) Asocijacije agencija lokalne demokratije (ALDA) u Prijedoru je danas okupila više od stotinu učesnika iz 14 zemalja Evrope.

Potpredsjednik ALDA-e Paula Raužan istakla je da je cilj ovog projekta da se osnaži učešće građana u procesima donošenja odluka, ali i da se oni koji donose odluke eudukuju o tome kako čuti glas građana i kako odgovoriti njihovim potrebama.

“Ideja projekta je da 24 partnera iz različitih država evropskog kontinenta prikupe primjere dobre prakse o tome kako uključiti građane u donošenje odluka, da se primjeri te dobre prakse primijene i u drugim sredinama i da se ukaže na to kako se u tome može uspjeti, a ne voditi se mišlju da pojedinac ne može ništa promijeniti”, rekla je Raužan novinarima u Prijedoru.

ald-unapredjenje demokratije (2)Predstavnik Agencije lokalne demokratije /ALD/ Prijedor Dragan Došen rekao je da se na pitanja o pojedinim problemima u društvu od građana često čuju odgovori da oni tu ne mogu ništa promijeniti, da su drugi dužni da o tome misle jer su i plaćeni za to.

“To je nedopustiv stav. Kod nas je još ustaljena praksa da su samo izbori momenat u javnom životu kada građani odlučuju o nečemu. Ta se praksa mora mijenjati”, poručio je Došen na otvaranju konferencije.

On je podsjetio da ALD u Prijedoru radi od 2000. godine i da je u početku radio na podršci povratku, na integraciji ljudi koji su nakon rata ostali živjeti u Prijedoru, na razvoju demokratskih instrumenata u društvu kao što je javnost rada administracije, te na učešću građana u donošenju odluka i saradnji sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama.

ald-unapredjenje demokratije (3)Projekat promoviše učešće građana u javnom životu i procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Finansira se iz EU programa Evropa za građanina, a ima za cilj da razvija niz mjera za povećanje kvaliteta demokratije i učešće građana na lokalnom nivou, kako u EU, tako i u regiji zapadnog Balkana.

Osim predstavnika iz BiH, konferenciji prisustvuju i partneri iz Francuske, Italije, Danske, Španije, Rumunije, Slovenije, Malte, Bugarske, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Mađarske i Albanije, predstavnici EU, OEBS-a, Nacionalnog demokratskog instituta, UNDP-a, italijanske provincije Trento i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com