srna-pavic-politikanti nece narusiti medjunacionalne odnoseNa adresu portala www.prijedordanas.com stiglo je Otvoreno pismo inicijative Jer me se tiče koje je upućeno predstavnicima SUBNOR-a Prijedor i SUBNOR-a Republike Srpske, Veljku Rodiću i Blagoji Gajiću, a koje se tiče njihovih izjava u vezi sa postavljanjem bijele trake na spomenik narodnom heroju doktoru Mladenu Stojanoviću povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru.

Ovo pismo Vam prenosimo u cjelosti s napomenom da je autor teksta, na koji su svoju reakciju uputili iz inicijative Jer me se tiče, Novinska agencija SRNA.

Veljko Rodić, SUBNOR Prijedor
Blagoje Gajić, SUBNOR RS

OTVORENO PISMO INICIJATIVE JER ME SE TIČE PREDSTAVNICIMA SUBNOR PRIJEDOR I SUBNOR RS

Obraćamo vam se zbog vaših izjava koje su objavljene na portalu prijedordanas.com, a povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru i specifično akcije postavljanja bijele trake na spomenik Narodnom heroju Mladenu Stojanoviću. Mi smo generacije koje su odrasle na tekovinama narodnooslobodilačke borbe za jednakost svih. Ponosni/e smo na tekovine antifašizma i predani/e smo antifašističkoj borbi, naročito u ovim mračnim vremenima kada se sve više javno rehabilituju i podržavaju fašistički i kolaboracionistički pokreti, a time i takve politike.

Obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru upravo i jeste jedan od vidova borbe protiv sve veće fašizacije društva, a u Bosni i Hercegovini vjerovatno je jedan od najvažnijih događaja jer do sada je uspio održati upravo antifašistička obilježja, daleko od sveprisutnih stranačkih politikanstava, klerofašizacije i etnifikovano-fašiziranog reakcionarstva. Na samom obilježavanju 31. maja u Prijedoru smo istakli da “Nositi bijelu traku oko ruke 31. maja tako nije samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma, diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta i poricanja zločina. Prijedorska djeca, njih 102, ovdje služe kao lakmus papir koji bez greške detektuje ljudskost u nama. Djeca nisu nacionalisti, nisu ideolozi, niti ideološki konstrukti i zato ne smiju biti alat u rukama nacionalista.” Sigurni smo da je živ i da je mogao Doktor Mladen bi i sam u znak solidarnosti i protesta nosio bijelu traku u Prijedoru od 31. maja 1992. godine.

Žao nam je što neki predstavnici SUBNOR-a iz Prijedora i RS-a od 1992. godine namjerno izvrću činjenice, zloupotrebljavaju stradanja iz Drugog svjetskog rata i heroje narodnooslobodilačkog rata i pridružuju se krupnom kapitalu u opravdavanju i prikrivanju zločina. Mi smo još uvijek duboko razočarani vašim postupcima u periodu od 1992.-1995. godine i stid nas je i nejasno nam je zašto ste vi kao predstavnici onih koji su se oduprijeli i borili protiv fašizma tokom i nakon Drugog svjetskog rata ostali nijemi i impotentni kada je u vašem gradu ljudima koji nisu određene, tj. vaše, etničke pripadnosti naređeno 1992. godine da obilježe svoje kuće bijelim čaršafima a sebe bijelim trakama, kada su ih vodili u logore, mučili, silovali, ubijali? Kako to da niste smogli ljudskosti i snage i ovaj put i pružili otpor fašizmu? Ali i ako je u ratu postojao neki strah, sta je sa ćutanjem nakon rata? Zašto ste se priključili negiranju zločina? Zašto ste izdali plemenite tekovine Esada Midžića, Muharema Suljanovića, Atifa Topića, Franje Kluza i mnogih drugih Mladenovih drugara i suboraca? Zašto ste se prodali za mala sredstva podrške iz lokalnih i entitetskih budžeta?

Odjednom ste prisvojili lik i djelo Mladena Stojanovića i postali “osjetljivi kada neko za svoj račun i za svoje ciljeve želi da zloupotrijebi” njegovo ime, a podržavate upravo ideologiju koja je ubila Doktora Mladena. Kako to da je Narodni heroj samo vaš? Zašto, kad ste tako “slobodarski’ i “zaštitnički” nastrojeni, niste reagovali kada je uklonjena bista narodnog heroja Esada Midžića koji je bio nedaleko od spomenika dr. Mladena? Zašto niste spriječili promjenu naziva ulica i javnih institucija kada su pobrisani svi nazivi koji bi mogli asocirati na zajedničku borbu svih naroda u Drugom svjetskom ratu?

Ove godine poziv za obilježavanje Dana bijelih traka je bio “Budimo ljudi”. To je bio poziv na ljudskost. Ljudski bi bilo, da su SUBNOR-ovci Prijedora i RS-a imali snage 31.5. biti u koloni u Prijedoru i iskazati solidarnost sa žrtvama fašizma noseći bijele trake ili barem u omiljenom parku na klupi u parku sjediti sa trakom oko lijeve miške. Nažalost, odlučili ste da se oglasite protiv ljudskosti.

I baš zato je bitno da Mladen nosi bijelu traku, i nosiće je svake godine jer vi ne smijete ili nećete.

Zašto pravite razliku među mrtvom djecom, kao da dječija smrt jednih zaslužuje više tuge?

Dok god nam ne odgovorite na ova pitanja, nemamo drugog izbora nego vas smatrati izdajicama ideje slobode i plemenite antifašističke borbe. SRAM VAS BILO!

SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU!

Inicijativa JER ME SE TIČE
Feministički antimilitaristički kolektiv
Centar za mlade Kvart
Otvoreni univerzitet
Fondacija Publika
Fondacija CURE
Omladinska organizacije Odisej
Omladinski resursni centar
Organizacija Glas žene
Centar za pravnu pomoć ženama
Udruženje za društvena istraživanja i komunikaciju (UDIK)
Udruženje Prijedorčanki Izvor
Organizacija Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje
Oštra nula
Udruženje Centar za demokratiju i tranzcionu pravdu (CDTP)
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH
Radna grupa Četiri lica Omarske (Mirjana Dragosavljević, Srđan Hercigonja, Vladimir Miladinović, Vanessa Vasić-Janeković, Nataša Govedarica, Nenad Porobić)
One world see

Gorana Mlinarević
Amina Šurković
Jadranka Miličević
Dženana Karup
Čedomir Glavaš
Goran Bubalo
Nermina Trbonja
Lejla Huremović
Aida Spahić
Jasminka Drino-Kirlić
Danijela Majstorović
Zoran Vučković
Zoran Ivančić
Damir Šačiragić
Edita Miftari
Zlatica Gruhonjić
Adil Kulenović
Faruk Čaluk
Adis Šušnjar
Valentina Pelizzer

Foto – SRNA

Vezane vijesti:

SUBNOR PRIJEDOR: OSUDA POSTAVLJANJA BIJELE TRAKE NA SPOMENIK NARODNOM HEROJU
http://www.prijedordanas.com/?p=23548