donacija opreme za kabinet za pravljenje sira (1)Zahvaljujući donaciji kompanije „Arcelor Mittal“ vrijednoj 10.000 KM realizovana je nabavka opreme za modernizaciju kabineta za prehrambenu struku u Poljoprivredno – prehrambenoj školi, odnosno uspostavljena je linija za proizvodnju sira i domaćih proizvoda.

Predstavnik ove kompanije Predrag Šorga istakao je da je riječ o jednom u nizu projekata u okviru Programa ulaganja u lokalnu zajednicu kojima se doniraju sredstva za poboljašnje kvaliteta obrazovanja mladih.

„Ovo je jedan od projekata u nizu kroz koji smo nabavili opremu vrijednu oko 10.000 KM u ovoj školi jer smatramo da su to kvalitetni i održivi projekti koji će omogućiti mladim ljudima da u procesu obrazovanja steknu adekvatno i praktično znanje sa kojim će biti konkurentni na tržištu rada ili u mogućnosti da krenu sa vlastitim biznisom“, rekao je Šorga.

donacija opreme za kabinet za pravljenje sira (3)Profesor stručnih predmeta Suzana Mršić je pojasnila da proces edukacije učenika da kroz praktičnu nastavu steknu vještinu pravljena polutvrdog italijanskog sira „nostrano“ traje već dvije godine.

„Sada smo dobili kvalitetnu opremu, duplikator koji će nam poslužiti za grijanje mlijeka i sušaru, a u planu je da uskoro nabavimo i komoru za zrijenje tako da će više od stotinu učenika imati mogućnost da prođu kroz kvalitetnu praktičnu nastavu“, kazala je Mršićeva.

Ona je dodala da se škola mlijekom snabdijeva sa farme Škundrić i da će količina sa dosadašnjih 25 litara biti povećana na 50 kao i da će gotov proizvod biti plasiran učenicima, roditeljima i svim građanima koji su zainteresovani za ovu vrstu sira.

Direktor Poljoprivredne škole Mladen Dražić je potvrdio da je kabinet opremljen i vakumirkom, pehametrom i higrometrom i da je ta oprema bila neophodna da se upotpuni proizvodnja sira i široke palete domaćih proizvoda.

donacija opreme za kabinet za pravljenje sira (2)„Ovo je bio dobar način da se podigne kvalitet praktične nastave u prehrambenoj struci na viši nivo budući da smo u poljoprivrednoj struci dostigli zadovoljavajući nivo“, rekao je Dražić.

Milena Gnjatović-Simatović iz Agencije za ekonomski razvoj „PREDA-PD“ rekla je da ova agencija posljednje dvije godine intenzivno radi na stvaranju što boljih uslova za odvijanje praktične nastave u prijedorskim osnovnim školama.

„Do sada smo opremili kabinete za Elektrotehničku, Mašinsku i Poljoprivrednu školu, a sada su na red došli i prehrambeni tehničari. Vrijednost ovog projekta je 14.200 KM, od čega je 10.000 KM obezbijedila kompanija `Arselor Mital`“, navela je Gnjatović-Simatović.

Ona je dodala da je cilj opremanja kabineta za praktičnu nastavu da se boljom edukacijom svršeni srednjoškolci lakše uključe na tržište rada i da se brže zaposle ili samozaposle.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com