rtvpd-crkva jutrogostaParohija Marinska, nikla na temeljima manastira Đurđevac, uskoro bi trebala postati bogatija za još jednu crkvu. Naime, mještani Jutrogošte pokrenuli su inicijativu za gradnju pravoslavnog hrama. Nakon obezbjeđenja dijela sredstava, izrade Projekta i dokumentacije, vladika banjalučki Jefrem je obišao mjesto budućeg hrama i dao svoj blagoslov.

U ovom kraju je nekad bilo preko 2.000 duša koji su snagu crpili u manastiru Đurđevac. Vrijeme i događaji su učinili svoje i sela su opustila.

Dragan Dragojević, koji potiče sa međe Marina i Jutrogošte, ističe da Jutrogošta nikad nije imala svoju bogomolju.

– Ovo mjesto je, svojevremeno, imalo 280 đaka, a danas je ukupan broj stanovnika znatno manji od toga. Škole ima, ali nema niti jednog đaka. U posljednjem Otadžbinskom ratu, selo je izgubilo 28 boraca, više od deset procenata. S obzirom da Jutrogošta nikad nije imala svoju crkvu, da se širom svijeta rasipamo, bogomoljom želimo vratiti duh Jutrogošte, njeno zborovanje. Uvjereni smo da će se, gradnjom crkve, vjerujući narod vratiti, ispuniti duhom, a materijalno će doći samo po sebi – očekuje Dragojević.

Uz uređenje terena, ovih dana počinju i radovi na temelju crkve. Osveštanje temelja hrama Svetih apostola Petra i Pavla planirano je za Petrovdan, krsnu slavu sela, koja se vijekovima slavila zborovanjem.
Mještani Jutrogošte očekuju da će im u gradnji hrama pomoći Grad Prijedor, komšije i drugi dobrotvori.

RTV Prijedor