sud bih (1)Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je čuo da je njegov maloljetni rođak ubijen nakon izvođenja iz logora Trnopolje 1992. godine.

“Moj rođak Midhat Mahmuljin je bio u logoru, imao je 16 godina… Zadnji put sam ga vidio neposredno pred granatiranje Kozaruše. Čuo sam da je iz logora Trnopolje odveden i ubijen… Došao je Rade Vlasenko, Mile Puškar i još jedan čovjek i odveli ga po neka drva… Tu je i strijeljan”, izjavio je Haris Mahmuljin.

On je također rekao da je Rade Vlasenko bio njegov komšija, a da je u ratu bio vojnik.

Na pitanje Sudskog vijeća, svjedok je pojasnio da mu je za sudbinu rođaka ispričao Džemal Mahmuljin, koji je to saznao od čovjeka s prezimenom Mujkanović koji je preživio strijeljanje.

“Mujkanović, koji je isto bio u toj grupi koji su odvedeni, pobjegao je sa strijeljanja i, kada se vratio u logor, ispričao je Džemalu šta se desilo”, kazao je Mahmuljin.

Rade Vlasenko, Mitar Vlasenko i Drago Končar, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

U optužnici se navodi da su u sklopu progona vršena ubistva i prisilni nestanci.

Odbrana Radeta Vlasenka je tokom unakrsnog ispitivanja upitala svjedoka odakle mu saznanja jer je 1992. imao otprilike 12 godina, na šta je Mahmuljin odgovorio da je sve čuo dok je bio u Prijedoru.

Naredno suđenje je zakazano za 9. juni.

BIRN