srna-susreti skola slovenackog jezika (1)Polaznici sedam škola slovenačkog jezika u BiH, njih 120, okupili su se juče na Mrakovici na 16. Susretu škola dopunskog učenja slovenačkog jezika.

Domaćin Susreta je četvrti put Udruženje Slovenaca “Lipa” iz Prijedora, čiji su članovi ugostili polaznike škola slovenačkog jezika iz Kaknja, Tuzle, Slatine kod Banjaluke, Sarajeva, Teslića i Zenice.

“Ovo je tradicionalni susret koji se svake godine organizuje u drugom gradu, a cilj im je njegovanje našeg maternjeg jezika što je veoma bitno pogotovo za mlade, da znaju odakle potiču i gdje pripadaju ma gdje bili”, navela je predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa” Alenka Uduč.

Ona je dodala da su u prigodnom programu polaznici pokazali koliko su naučili u dopunskoj nastavi slovenačkog jezika, kao i da je ovo prilika da se upoznaju i druže.

srna-susreti skola slovenackog jezika (2)“Bitno je da je mladih polaznika škola slovenačkog jezika prilikom svakog susreta sve više, što govori da imaju podršku u porodicama sa slovenačkim korijenima da uče maternji jezik koji im može pomoći u daljem školovanju ili zaposlenju u Sloveniji”, rekla je Udučeva.

Ovogodišnje susrete škola slovenačkog jezika otvorio je konzil Slovenije u Banjaluci Branko Zupanc koji je istakao da je svake godine primijetan napredak u učenju slovenačkog jezika, te svim učesnicima poželio uspjeh u daljem učenju.

“Međusobno povezivanje ovih društava, susreti sa predstavnicima iz Slovenije i njegovanje slovenačke kulture i običaja, samo su jedan segment važnosti postojanja ovih škola i ovakvih susreta”, rekao je Zupanc.

Na ovom svojevrsnom prazniku slovenačkog jezika učestvuju polaznici svih uzrasta škola slovenačkog koji su pjesmom i igrom pokazali koliko im je ovaj jezik u srcu i duši.

Rad škola slovenačkog jezika u BiH finansira Ministarstvo za školstvo Republike Slovenije, Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu i Zavod za školstvo Slovenije.

Organizaciju dvodnevnih susreta škola slovenačkog jezika u BiH na Mrakovici pomogli su Udruženje slovenačkih društava “Evropa zdaj” i Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu.

SRNA