udruzenje gradjana zivot-patronaza 3Ambulanta za socijalno ugrožene naziv je projekta Udruženja građana “Život” iz Prijedora u okviru kojeg zdravstveni i socijalni radnici posjećuju stara i oboljela lica u stanju socijalne potrebe i obavljaju patronažne preglede.

Za projekat trajanja 12 mjeseci iz budžeta grada Prijedora za prošlu godinu izdvojeno je 8.000 KM, što je ujedno bio najveći iznos koji je lani dobila neka od nevladinih i omladinskih organizacija čijih je 38 projekata odabrano javnim pozivom.

Referent za zdravstvenu zaštitu u Centru za socijalni rad Dunja Banović rekla je da ova ustanova na evidenciji ima 330 korisnika socijalne pomoći, a da je ovim projektom planirano da se obuhvati 50 zdravstveno i imovinski najugroženijih lica starijih od 60 godina o kojima nema ko da se stara.

“To je primarni cilj projekta, dok je još jedan od ciljeva da se evidentira stvarno stanje na terenu radi ažuriranja baze podataka o licima u stanju socijane potrebe“, kazala je Banović.

Ljekar Doma zdravlja Dijana Đerić rekla je da bi bilo poželjno da se barem dva puta mjesečno posjete ugrožena i stara lica koja žive sama i kojima su jedini posjetioci socijalni radnici.

“Mi smo do sada obavili bazične preglede kod dvadesetak pacijenata, provjerili njihove lijekove i dostavili im neke koji su nedostajali, ali kod mnogih postoji potreba za stalnom njegom, jer žive u neuslovnim kućama, potrebna im je pomoć u vidu kupanja, spremanja hrane i održavanja čistoće”, navela je Đerić.

Predsjednik Udruženja građana “Život” Prijedor Boško Kosić rekao je da se ova mlada organizacija, koja postoji nešto više od godinu dana, u svom radu bazirala na pomoć ugroženim grupacijama stanovništva.

“Trudimo se da popunimo neke praznine uzrokovane teškom socijalnom situacijom u našem društvu”, kazao je Kosić.

Udruženje građana “Život” u ovom projektu sarađuje sa Centrom za socijalni rad, Udruženjem “Program Prijedor”, Domom zdravlja i bolnicom “Doktor Mladen Stojanović”.

SRNA