poljoprivredno prehrambena skolaPoljoprivredno-prehrambena škola Prijedor upisaće u predstojeću školsku godinu jedno odjeljenje agroturističkih tehničara, jednog od trenutno najpopularnijih zanimanja na Zapadu.

“Biće to prva generacija agrotehničara i trenutno jedina u Republici Srpskoj”, rekla je profesor praktične nastave u ovoj srednjoj školi Jadranka Dražić novinarima u Prijedoru.

Ona je pozvala svršene osnovce koji vole agroturizam da upisuju ovaj zanimljivi smjer, jer će dosta moći naučiti i zato što će biti zapošljavanja s obzirom na to da su tri privredne oblasti objedinjene u jednom zanimanju.

“Smatrali smo da je dobro ujediniti tri privredne grane – poljoprivredu, turizam i ugostiteljstvo. Zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom uradili smo nastavne planove i programe za prvi razred i ove godine upisaćemo 24 učenika”, najavila je Dražićeva.

Prema njenim riječima, cilj je da se jačaju poljoprivredna proizvodnja, agrobiznis i agroturizam, da se vlastiti proizvodi i usluge plasiraju na vlastitom imanju i da se turistima ponude priroda, ekološka proizvodnja i organska hrana.

“Bili smo u Italiji na obuci i vidjeli smo da je to trenutno hit zanimanje na zapadu, jer promoviše prirodu, zdrav život, ostanak na selu i jačanje ekonomskog položaja mladih na selu”, dodala je Dražićeva.

Govoreći o nastavnom kadru potrebnom za uvođenje novog smjera, Dražićeva je pojasnila da će poljoprivredni inženjeri raditi zajedno sa kolegama turizmolozima i ugostiteljima iz Ekonomsko-ugostiteljske škole i sa kolegama sa republičkog nivoa, a da će, a ako bude potrebe, biti angažovanja i sa biroa za zapošljavanje.

Inicijativu za uvođenje novog smjera pokrenula je Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor, podržali je grad Prijedor, Turistička organizacija i Agencija za ekonomski razvoj “Preda-PD”, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odobrilo uvođenje novog smjera.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com