za nadju (1)Prepuna dvorana „ Mladost“ u Prijedoru i ljudi koji nisu imali gdje da sjede već su stajali na parketu dokaz je da je večerašnjem humanitarnom koncertu „ Za Nađu“ prisustvovalo preko 2.000 Prijedorčana koji su kupovinom ulaznice po cijeni od 3 KM željeli da daju svoj doprinos ozdravljenju troipogodišnje Nađe Turudija i time još jednom položili test humanosti.

Jedan od organizator ovog humanitarnog koncerta Radovan Egić, član izvorne grupe „Novo Potkozarje“ istakao je da su prezadovoljni rezultatom ove humanitarne akcije samom činjenicom da je štampano 3.450 ulaznica i da su sve prodate, da je pored toga skupljeno i oko 3.000 KM dobrovoljnih priloga.

„To je sada iz prve ruke podatak da je skupljeno ukupno oko 14.000 KM što je dovoljno da malena Nađa sa svojim roditeljima otputuje u Italiju na prvi pregled i eventualno zakazivanje operacije“, istakao je Egić.

za nadju (2)On je dodao da je Nađin otac Mladen, takođe član grupe „Novo Potkozarje“, večeras u naletu emocija zaplakao jer je shvatio da nije sam i da ima šanse da se pomogne njegovoj miljenici.

„Pregled će biti obavljen u periodu od 6-16.juna nakon čega će se nešto više znati o tome koliko košta taj složeni operativni zahvat i da li ćemo našu akciju nastaviti dalje sve sa željom da nam ozdravi Nađa i da njen otac bude veseliji kad sa nama nastupa“, rekao je Egić.

Malena Nađa Turudija iz Prijedora rodila se sa teškim i rijetkim anomalijama urogenitalnog trakta i jedini je pacijent sa takvom kombinacijom dijagnoza u Evropi.

„Rođena je bez analnog i bez vaginalnog otvora. Na dan rođenja odmah je imala prvu operaciju, a za svoje nepune četiri godine ukupno šest operacija. Veliku nuždu vrši preko takozvane stome – otvora na stomaku na koji je zakačena kesa, a malu preko urinarnog katetera“, pojasnio je Nađin otac Mladen.

Djevojčici su hirurškim putem napravljeni analni i vaginalni otvori, ali joj je nakon godinu dana dijagnostikovan ulcerozni kolitis od kojeg se ni do danas nije izliječila jer ne podnosi nijednu od isprobanih terapija. Stomi ističe vrijeme, a hirurški zahvat uklanjanja stome je nemoguće obaviti dok se ne zaliječi upala debelog crijeva.

„Jedina nada nam je čuveni gastroenterolog Alberto Penja koji je vrhunski stručnjak za ovu oblast i koji je imao 300 operacija, ali nijedan slučaj kao Nađin“, rekao je Turudija.

Inicijator i organizator humanitarnog koncerta je Izvorna grupa „Novo Potkozarje“ iz Prijedora osim koje su na koncertu nastupili i SKUD „Doktor Mladen Stojanović“ Prijedor, KUD „Milan Egić“ iz Brezičana, KUD „Kozara“ Prijedor, KUD „Knešpolje“, Jandrino jato, Dragan i Divna Stojisavljević, Ranko Stojanović, Krajišnici Boro i Sale, Momo Stanić i Dado Šaponja.

Turudija radi na pilani u Srpcu, supruga Dušica nije zaposlena. Iz Prijedora su se preselili u Banjaluku kako bi bili bliže Kliničkom centru Banjaluka. Osim Nađe, imaju i dvogodišnjeg sina.

Pomoć za liječenje male Nađe može se uplatiti na žiro račun broj 5551000020669213 u Novoj banci otvoren na ime Dušica Turudija.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

za nadju (3) za nadju (4) za nadju (5) za nadju (6) za nadju (7) za nadju (8)