srna-kampanja-melanom kozeU Prijedoru je završena kampanja borbe protiv melanoma i drugih karcinoma kože, tokom koje je pregledano 147 pacijenata.

Ovu kampanju protekle sedmice provela je Dermatovenerološka služba prijedorske Opšte bolnice, a rezultati će biti poznati za desetak dana.

Tokom kampanje evidentiran je jedan recidiv, odnosno ponovno javljanje melanoma kod jedne osobe, te jedna novooboljela mlađa osoba, kao i promjene na koži kod većeg broja pacijenata, za koje postoji sumnja da je riječ o melanomu.

“Na 147 pregledanih pacijenata evidentirano je oko 12 bazo-celularnih karcinoma i dva spino-celularna karcinoma, koji imaju sposobnost metastaziranja. Ti pacijenti su odmah bili upućeni na hiruršku eksteziju”, rekao je šef Dermatovenerološke službe prijedorske bolnice Danijel Elenkov.

On je dodao da su se zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj 2012. godine uključile u evropsku kampanju borbe protiv melanoma kože.

Elenkov je rekao da je melanom jedan od najmalignijih karcinoma kože, ali da se, ukoliko se na vrijeme otkrije, u potpunosti može izliječiti.

“Pozivamo sve osobe koje su duže vrijeme izložene suncu, koje imaju veći broj mladeža ili su do 18 godine pretrpjele veći broj opekotina od sunca da dođu na pregled kod dermatologa”, rekao je Elenkov.

On je dodao da dermatolozi ne preporučuju solarijum, jer ultraviolentno zračenje povećava oštećenja kože, a osobe koje su zadobile opekotine u solarijumu imaju veću incidenciju da obole od karcinoma kože.

Budući da je sezona sunčanja na početku, Elenkov je preporučio svima da prije izlaska iz kuće obavezno nanesu zaštitne preparate sa faktorom zaštite od 30 do 50 na sve otkrivene dijelove kože, te da ponove nanošenje krema ukoliko su duže od tri časa izloženi sunčevom zračenju.

SRNA