osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (1)Pravosuđu Republike Srpske potrebni su stručnost, posvećenost poslu i moralnost zaposlenih, kao i materijalni uslovi za rad, rekao je ministar pravde Srpske Anton Kasipović na ceremoniji otvaranja rekonstruisane zgrade Osnovog suda u Prijedoru za koju je norveška Vlada uložila 1,7 miliona KM.

“Riječ je o izuzetno značajnom projektu za Republiku Srpsku i ovo nije jedini projekat koji zajedno radimo ili ćemo raditi u budućnosti, te molim Norvešku da se ne umori od podrške Srpskoj i BiH”, rekao je Kasipović.

Kasipović je zahvalio Norveškoj za ovaj projekat u okviru kojeg je dograđena i obnovljena zgrada Osnovnog suda u Prijedoru.

On je dodao da je uređenje radnog prostora suda osnovna pretpostavka za sve što treba građanima u pravosudnom sistemu Republike Srpske, osim njegove efikasnosti, i naglasio da vjeruje u napredak pravosuđa u Republici Srpskoj.

osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (2)Zamjenik šefa misije Ambasade Norveške u BiH Ane Havnor istakla je da materijalni uslovi treba da budu ispunjeni da bi pravosuđe efikasno funkcionisalo.

“Da bi sudstvo bilo efikasno mora da bude nezavisno i odgovorno i da neophodni sistemi budu pravilno postavljeni kako bi funkcionisali”, istakla je Havnorova, dodajući da Vlada Norveške vjeruje da imaju veoma dobre partnere i da se raduje nastavku saradnje.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je da je efikasnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija u fokusu rada VSTS, kao i kompletnog pravosuđa, ali da nema efikasnosti bez adekvatnih uslova za rad.

osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (3)“Ovo je jedno u nizu naših nastojanja da pravosudne institucije i u Republici Srpskoj i FBiH dovedemo na nivo standarda rada kakav je potreban da bi mogle odgovoriti zadacima”, rekao je Tegeltija.

On je zahvalio Vladi Norveške koja je obezbijedila kompletan iznos za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Osnovnog suda u Prijedoru i narodu Norveške za donaciju, bez koje ovaj projekat u Prijedoru ne bi mogao biti realizovan.

“Ovo je zahvalnost i za sveobuhvatnu podršku koju pružaju pravosuđu BiH, jer je Norveška po broju i iznosu donacije naš najpouzdaniji i najveći prijatelj”, naglasio je Tegeltija.

On je rekao da su građani Prijedora i prijedorske regije dobili mnogo, jer se ovo što se danas može vidjeti u prijedorskom sudu može vidjeti u zgradi bilo kojeg od sudova u gradovima širom Evrope.

Predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru Duško Milojica rekao je da je zgrada ovog suda izgrađena šezdesetih godina i da do sada nije bilo velikih ulaganja, te da odavno ne odgovara potrebama i da je apsolutno neuslovna.

“Imali smo mnogo problema u vezi sa tehničkim uslovima za rad 16 sudija, a sada smo dobili uslove koji su iznad prosjeka, čak i evropskog, gdje svaki sudija praktično dobija jednu sudnicu”, rekao je Milojica.

On je dodao da su novom preraspodjelom postojećeg i 600 metara kvadratnih novog prostora odvojeni pisarnica, parnično i vanparnično, te krivično odjeljenje, uprava, a da su adekvatan smještaj dobili i tužilaštvo i pravobranilaštvo koji su i ranije bili smješteni u ovoj zgradi.

Milojica je istakao da su sudije ovog suda u proteklih sedam mjeseci svakodnevno radeći i dvostruko premašujući normu, te sa samo 12 odsto ukinutih od ukupno 14.000 donesenih presuda, opravdali epitet jednog od najuspješnijih sudova, a time i ovu veliku investiciju.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (4) osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (5) osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (6) osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (7) osnovni sud prijedor-otvorena rekonstruisana zgrada (8)