vesti-ceo svet draganovNeke lepe akcije “Vesti” započnu ujutro a završe se istog dana, a da i ne osvanu na stranicama novina. Baš kao i ova za 19-godišnjeg Dragana Radočaja iz Ljeskara kod Prijedora, jedinog u BiH koji boluje od retke bolesti, sindroma “staklenih kostiju”.

Prvi mejl koji je stigao na Humanitarni most iz Norveške potpisala je zemljakinja Miloranka Radosavljević u ime Udruženja Srba “Ivo Andrić” upitavši nas da li je nekom iz Republike Srpske hitno potrebna pomoć. Na naših pet predloga, dobili smo odgovor da će njihov humanitarni prilog otići na adresu ovog invalida i to za kupovinu kolica na električni pogon!

Veličina i snaga jednog naroda se meri spremnošću da pomognu svojim sunarodnicima u nevolji, piše u pozivu Udruženja Srba “Ivo Andrić” sa sedištem u Stavangeru u pokrajini Rogaland na jugozapadu Norveške, a njihovih 120 članova očito ne treba podsećati na ljubav prema otadžbini.

Ali, ako se zna da su osnovani tek 3. juna prošle godine, neposredno iza katastrofalnih poplava u Srbiji, i da još nisu proslavili jubilarnu godišnjicu postojanja, onda njihova aktivnost, na čelu sa predsednikom UO Udruženja Nikolom Lazarevićem, zaslužuje svaku pohvalu. Baš kao i odziv srpskog življa sa područja Rogalanda, gde ima oko 1.000 naših zemljaka.

Iz prostorija na Nitorgetu u centru Stavangera, koje su 2. maja bile mala srpska ambasada, gde su članovi i prijatelji Udruženja dostojno predstavili srpsku gastronomiju i kulturu, stigla nam je lepa vest od zemljaka: iznos od oko 650 evra biće uplaćen Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a za koji dan će pred vrata šestočlane porodice Radočaj stići i invalidska kolica, pravljena u Banjaluci, po Draganovim merama.

Time su okončali u istom danu akciju “Vesti” i ostvarili jedinu želju nepokretnog mladića, koji nije mogao da sakrije radost kada smo mu javili da će uskoro sam krenuti u svoju prvu šetnju do najboljih drugara u selu: “Takva kolica moji roditelji nemaju odakle da plate, ali meni ona znače kao čitav svet, neću više biti vezan za jedno mesto i zavisiti od drugih da me izvedu napolje”, kaže ozareno Dragan koji je do svoje desete godine izbrojao više od stotinu lomova, a koliko je vremena proveo u gipsu to čak i on ne može da izračuna.
Lomio je čak i u snu ruke, noge, prste, vilicu, rebra, ključnu kost… Ipak, uprkos bolesti i prestanku pohađanja škole iako je bio odličan đak, nije posustao, uz pomoć interneta savladao je čak i engleski jezik, jer je njegov životni moto oduvek glasio: “Treba se boriti. Sve sam proučio o staklenim kostima. I onima koji ne znaju mogu reći da ti lomovi mnoge bole. Ali, prođe i idemo dalje…” A sada uz pomoć kolica, nada se majka Dragana, možda će ovaj pametni mladić i nastaviti školovanje. Zato hvala i u ime “Vesti” zemljacima iz kluba “Ivo Andrić”.

Čuvari tradicije
Udruženje Srba Rogaland “Ivo Andrić” čine uglavnom Srbi sa područja cele bivše Jugoslavije, većina je iz Srbije, Republike Srpske, Federacije i Hrvatske, a tu je i nekoliko Norvežana. Dečje radionice za učenje srpskog jezika i čuvanje srpske kulture, kao i sportske aktivnosti kako za najmlađe tako i za omladince biće osnovane na jesen, a u planu je i formiranje folklornog društva, kaže potpredsednik Goran Stjepanović.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com