vesti-stare i bolesne nema ko da gledaPoznata dobrotvorka iz Nemačke, penzionerka Dosta Miki Bauer, rodom iz Republike Srpske, ne posustaje. Poslala je svojim zemljakinjama Stoji Buvač iz Omarske i Desi Solar iz Jelićke po 30 evra a za prvu slavu pravoslavnog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, kao počasni gost, donirala je 200 evra.

Novčane donacije već decenijama deli u humanitarne svrhe, pre svega ljudima u nevolji. “Osetim neku unutrašnju potrebu da tako uradim, i tako i činim. Nikada ne brinem kako ću ja da živim, jer sve moje brige budu odnesene s lakoćom, kada znam da će zbog mog priloga biti nekome lakši život”, kaže ova humana žena kojoj su nedavno i “Vesti” uručile zahvalnicu za njen svojevrstan jubilej – pedeset godina bavljenja humanitarnim radom.

Njena štićenica, 65-godišnja Stoja Buvač je već više od deset godina nepokretna zbog posledica moždanog udara, vlastitih primanja nema, a sin i ćerka nisu zaposleni. “Hvala našoj Dosti što pomaže kada god može. Moje zdravstveno stanje se ne menja mnogo… Pokušala sam se skoro podići sama iz kreveta i stati na noge ali sam pala i udarila se u kičmu. Ipak, kada me deca izvedu u kolicima napolje, srećna sam što još mogu da uživam u njihovom društvu, lepoti prolećnog dana ali i prijateljstvu sa Dostom, našom zaštitnicom – kaže Stoja Buvač.

Desa Solar koja je ušla u osmu deceniju a pre nepune dve godine imala dve teške operacije, živi u velikoj porodici sa sinom, snahom i četvoro maloletnih unučadi. U njenoj familiji niko ne radi, niti ona ima penziju.

“Predala sam dokumente u Centar za socijalni rad, tražim naknadu za tuđu njegu i pomoć a da li ću je dobiti ne znam. Komisija je dolazila da vidi gde živim: imali su šta i da vide: kuća nedovršena, i bez vode… Sin i snaha ne rade, deca idu u školu, a dinara niotkuda… Zato hvala svim ljudima koji me se sete i pomognu, ali znam da ni drugi nemaju, da je svakom teško na svoj način i da je kriza svugde, pa je i najmanja pomoć nama ogromna” kaže ova skromna starica.

Još jedan prilog od 20 evra otišao je na adresu 19-godišnjeg Dragana Radočaja i njegove majke Dragane u Dubočaj, između Prijedora i Ljubije. Iako Dosta Bauer ne poznaje ovu porodicu čula je od sugrađana da su Draganu neophodna kolica na električni pogon i zato je prva uručila svoj dar, kako bi joj se i drugi pridružili.

“Hvala ovoj nepoznatoj gospođi koja mi je dan učinila lepšim”, poručio je mladić što od rođenja boluje od sindroma “staklenih kostiju”. Završio samo četiri razreda osnovne škole, zna čitati i pisati, ali prestao je da ide u školu zbog brojnih preloma. I za sada je jedini slučaj u BiH sa takvom dijagnozom.
“Rečeno nam je da imamo pravo na elektromotorna kolica, ali ja od zdravstvenog fonda nisam uspela da dobijem čak ni najobičnije pomagalo, ova kolica što vidite su dar HO Hljeb života”, ističe majka Dragana, koja se nada da će uz pomoć dobrih ljudi prikupiti sredstva bar za polovna elektronska kolica.

Prkosi godinama

Dar od 20 evra Doste Bauer bio je povod da nakon godinu dana posetimo i obradujemo 82-godišnju baku Milju Tomić koja živi sama u Dubočaju, a muku muči sa srcem i astmom.
“Dobro će mi doći da kupim lekove”, kaže sa zahvalnošću ova krepka starica koja prkosi i starosti i mizernim primanjima. Sve dok je noge služe, veli, radiće po bašti i sve dok bude imala za sebe, deliće i sa drugima.

POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com