hag-sudnicaSuđenje Ratku Mladiću biće nastavljeno krajem juna, nakon mjesec dana pauze, kada će Haški tužioci ponovo otvoriti dokazni postupak, kako bi izveli dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Sudsko vijeće dozvolilo je Haškim tužiocima da ponovno otvore dokazni postupak 22. juna, s obzirom da je grobnica u Tomašici bila otkrivena u septembru 2013. godine, kada su tužioci u Haagu već okončali izvođenje dokaza protiv Mladića.

Kako je ranije najavljeno, Haški tužioci će pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka, koji će govoriti o ekshumacijama oko 500 tijela pronađenih u grobnici.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, uključujući Prijedor, imao razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Generala Mladića, koji u petak nije bio u sudnici zbog posjete u pritvoru, optužba povezuje s Tomašicom budući da je u svoj ratni dnevnik, koji je iskorišten kao dokaz – unio broj od više hiljada zakopanih žrtava u prijedorskom rudniku.

BIRN