sud bih (1)Nastavak suđenja za zločine počinjene u selu Zecovi kod Prijedora odgođen je za narednu sedmicu zbog smrti brata optuženog Radovana Četića.

“U putu sam čuo da je mom branjeniku umro brat i to sam mu saopštio. On to prije nije znao. Smatram da on u ovom stanju ne može pratiti suđenje”, rekao je Ranko Dakić, Četićev branilac.

Sudsko vijeće je dozvolilo da se suđenje odgodi.

Branilac Dakić je zatražio i da se optuženom, koji je u pritvoru, dozvoli odlazak na sahranu.

“Sačinite pismeno gdje će biti sahrana, u kojem mjestu, i pošaljite da to što brže riješimo”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Četić je zajedno sa Dušanom Milunićem, Radomirom Stojnićem, Duškom Zorićem, Zoranom Stojnićem, Željkom Grbićem, Ilijom Zorićem, Zoranom Milunićem, Boškom Grujičićem, Ljubišom Četićem, Radetom i Urošem Grujčićem, Zdravkom Antonićem i Rajkom Gnjatovićem, optužen za zločine počinjene u Zecovima.

Prema optužnici, oni su od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike BiH, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti opštine Prijedor.

Tokom napada, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije, te drugih formacija.

Suđenje je počelo 17. aprila, a do sada je saslušan jedan svjedok Tužilaštva.

Suđenje će se nastaviti 29. maja.

BIRN