davanje krviPrijedorska organizaciona jedinica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske lani je prikupila 2.570 doza krvi, ili za 20 više nego tokom 2013. godine, rekla je načelnik prijedorske transfuzije Ana Macura.

“Unazad dvije godine davalaštvo je u porastu. Imamo rast i broja davalaca i broja davanja i možemo reći da nismo imali nestašica krvi”, rekla je Macura Srni.

Zdravi muškarci krv mogu davati četiri puta godišnje – svaka tri mjeseca, a zdrave žene tri puta godišnje – svaka četiri mjeseca, a kada bi svaki muškarac davao krv samo jednom godišnje, a svaka žena samo jednom u dvije godine, zalihe krvi nikada ne bi došle u krizu.

“Osim grada Prijedora, pokrivamo i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Oštra Luka i Krupa na Uni. Pored Crvenog krsta, imamo i brojne druge organizacije koje su uvijek spremne da pokrenu akcije dobrovoljnog davanja krvi”, istakla je Macura.

Svi zdravstveno osigurani davaoci u Republici Srpskoj imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, svako od njih oslobođen je plaćanja participacije u zdravstvu godinu dana nakon posljednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

Optimalno davalaštvo bilo bi kada bi pet odsto stanovnika bili davaoci. U prijedorskoj regiji taj procenat je 2,5.

Prilikom svakog davanja, krv se testira na hepatitise B i C, na sidu i na sifilis.

SRNA