Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv policajca Slavka Kajteza i njegove kolegice policajke Sanele Karagić – Šumar, oboje zaposleni u PU Prijedor. Kajtez se tereti za primanje mita, a oboje za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Prema navodima optužnice, prilikom kontrole u saobraćaju, Kajtez je pravio prekršajne naloge unoseći neistinite podatke o identitetu počinilaca prekršaja.

Uzimajući različite iznose novca, stvarnim počiniocima prekršaja je omogućeno da ne budu sankcionisani i tako su im pribavili korist, a Kajtez je optužen da je i sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist u vidu primljenih novčanih iznosa. Sa druge strane pričinili su štetu osobama koje su evidentirali kao počinioce prekršaja, iako su znali da ih oni nisu napravili.

U nekoliko tačaka optužnice je opisan “modus operandi” Kajteza, koji je radio kao policajac Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

U jednoj od njih je, između ostalog, opisano kako je na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, zaustavio B.M. koji je upravljao vozilom marke „ford“ zbog prekoračenja brzine, a za koji mu je izrečena novčana kazna od 400 KM te zaštitna mjera zabrana upravljanja vozilom u trajanju od 60 dana, kao i dva kaznena boda.

“Nakon primljenog obavještenja o prekršaju, B.M. je došao u PU Prijedor, gdje se sastao sa Kajtezom koji mu je tom prilikom saopštio da treba donijeti 200 KM na ime kazne koju će platiti, a da će on počinjeni prekršaj evidentirati na drugo lice kako B.M. ne bi bila izvršena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, kao ni upis kaznenih bodova. Narednog dana se sastao sa B.M. i primio 215 KM, koje je zadržao za sebe, nakon čega je prekršajni nalog unio u registar tako što je kao počinioca evidentirao N.F., iako je znao da navedeno lice nije počinilo prekršaj”, navodi se u optužnici.

Takve nezakonite radnje je ponovio desetak puta.

U jednoj od tačaka optužnice, precizirano je da je drugooptužena Karagić – Šumar, takođe zaposlena kao policajka u PU Prijedor, po prethodnom dogovoru sa Kajtezom, takođe unijela lažne podatke o počiniocu prekršaja i tako oštetila osobu koja ih nije napravila.

Optužnicu je potvrdio Okružni sud Banjaluka.

mondo.ba