Stanko Baćo /46/ iz prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” prvi je hirurg iz BiH kojem je rad objavljen u Oksfordovom specijalizovanom časopisu “Britanski žurnal hirurgije” /British Journal of Surgery/ i jedini učesnik iz BiH čiji je rad prihvaćen i predstavljen na 46. Kongresu herniologa Evrope održanom krajem prošlog mjeseca u Pragu.

Riječ je o jednom od najznačajnijih medicinskih časopisa na svijetu, mjesečnoj publikaciji s tradicijom dužom od vijeka i sa najvećim faktorom uticaja /IF 9,6 za 2023. godinu/ od bilo kojeg časopisa opšte hirurgije u Evropi.

“Na to sam posebno ponosan i smatram to nevjerovatnim uspjehom”, rekao je Baćo Srni.

Ovaj ljekar je i ranijim svojim radovima postao poznat i priznat i izvan granica BiH, naročito nakon uspjeha u veoma složenim i izrazito zahtjevnim operacijama gigantske kile inovativnom metodom TAR, rezervisanom za najkompleksnije, gotovo nerješive slučajeve, koja u BiH nije nikada ranije primjenjivana i koja se i u najrazvijenijim zemljama radi samo u specijalizovanim centrima.

“Nakon Pariza 2022. gdje sam održao predavanje na Svjetskom kongresu opšte medicine, Minhena prošle godine gdje sam na jubilarnom 140. Kongresu hirurga NJemačke održao predavanje o TAR metodi, prošlog mjeseca u Pragu sam taj rad predstavio i na uskospecijalizovanom 46. Kongresu Evropskog udruženja herniologa koji je okupio 1.100 učesnika iz 63 zemlje svijeta, među kojima su najveći svjetski stručnjaci za operacije kila”, naveo je Baćo.

Za učešće na ovom kongresu dobio je 13,5 bodova Evropskog savjeta za akreditaciju za kontinuirano medicinsko obrazovanje /EACCME/.

“Britanski časopis je rad objavio 27. maja, dva dana uoči kongresa u Pragu gdje sam upoznao najeminentnije stručnjake za kile u svijetu, poput Volfganga Rajnpolda /Wolfgang Reinpold/ iz Hamburga koji ima više od 10.000 minimalno invazivnih operacija kila i čiji rad me inspirisao za dalji razvoj i napredak, ili Jurija Novickog /Yuri Novitsky/ iz NJujorka, tvorca nove tehnike za operacije velikih kila prednjeg i bočnog trbušnog zida”, istakao je Baćo.

U aprilu ove godine Baćo je proveo dvije sedmice na Univerzitetskoj klinici KOC u Istanbulu.

“Zahvaljujući predsjedniku Udruženja endoskopskih hirurga BiH, profesoru Samiru Delibegoviću sa UKC Tuzla, omogućena mi je edukacija u klinici u Turskoj koja, između ostalog, ima 23 operacione sale, gama nož, tri Da Vinči robota i centar za transplantaciju organa”, rekao je Baćo.

On je dodao da je imao priliku da se upozna sa laparaskopskim i robotskim operacijama kila želuca, tumora debelog crijeva, jetre i pankreasa, te transplantacijama bubrega i jetre.

SRNA

Grad Prijedor sufinansira publikacije hirurga bolnice “Dr Mladen Stojanović” poznatog po operacijama gigantske kile

Pisma čitalaca: Zahvalnost prijedorskom doktoru za uspješnu operaciju

Uspješno odstranjen jedan od najkomplikovanijih tumora u istoriji prijedorske bolnice – UZNEMIRUJUĆI FOTO

Mladić kojem je odstranjen tumor u prijedorskoj bolnici: Osjećam se dobro – VIDEO