Za razliku od gradova u okruženju, Prijedor je dobro prošao u proteklom periodu nestabilnog vremena. Nije bilo nepogoda i grada, a sporadične štete su zanemarljive, ističu iz prijedorskog Udruženja voćara, nadajući se konačno dobrom rodu. To se odnosi i na šljivu koja je posljednjih godina podbacila.

“Šljiva dosta dobro stoji. Očekujemo ranije zrenje ove godine, jer je vegetacija uranila, tako da na nekim lokalitetima već imamo rane sorte šljive i uskoro očekujemo ranu berbu”, rekao je Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor.

Dodaje da očekuju rekordan prinos kruške, a i stanje s jabukom je dosta dobro.

“Što se tiče višnje, većih zasada skoro da nemamo, ali pojedinačnih ima. U toku je berba. Rod je dosta kvalitetan, ima dovoljno vlage i sunca, tako da je ovo zasad dosta dobra i rodna godina”, zaključuje Marjanović.

Solidnom prinosu nadaju se i u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi nadležnog ministarstva.

“U zasadima jabuke radi se probirno ručna prorjeda plodova. U zasadima šljive i kruške izlazimo iz intenzivnih radova i polako ulazimo u ljetni period kada se već vrše pripreme za navodnjavanje i neke operacije manjeg intenziteta u odnosu na proljeće”, rekao je Mirko Jokić, rukovodilac PJ Prijedor Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Dosta zavisi od samih proizvođača, intenzivnosti zasada i primjene agrotehničkih mjera. Kada je već prijedorske voćare ove godine pogledalo nebo, valja i oni da urade što je u njihovoj moći za zdravlje voća, savjetuju stručnjaci. Pažnju posebno treba obratiti na kruškinu buhu i crvenog voćnog pauka koji na visokim temperaturama nanosi štete i umanjuje kvalitet ploda. Udruženje voćara Prijedor ima oko 60 članova, sa prosječnom veličinom voćnjaka od jednog do dva hektara.

kozarski.com