skupstina grada-20maj-pavicGradonačelnik Prijedora Marko Pavić pozvao je sugrađane da ne slušaju tutore izvana koji pričaju da ih prvi komšija ugrožava i da je zato potreban rat, a odbornike Skupštine grada Prijedora da među građanima šire toleranciju, suživot i pozitivnu klimu jer su izabrani zvaničnici to dužni građanima koji su ih birali.

“Pustimo one koji iz svojih udobnih kancelarija, daleko od naše teritorije, žele da upravljaju našim sudbinama”, rekao je Pavić obraćajući se odbornicima na današnjoj sjednici Skupštine grada Prijedora.

On je naveo da smo svjedoci destabilizacije političkih i bezbjednosnih prilika na cijelom Balkanu, da oni koji žele destabilizovati neki prostor traže grupe koje će dovesti do nereda i realizovati ciljeve koji nisu čak ni ciljevi tih grupa, a pogotovo nisu ciljevi građana, te da su, u teoriji i nauci, međuplemenski, međunacionalni i međuvjerski odnosi tačke na kojima se najlakše izaziva destabilizacija.

“Tako imamo Libiju i Siriju i zemlje koje su nakon takvih intervencija ostale u bratoubilačkom ratu, a oni koji su to inicirali, nema ih ni blizu teritorije, a u ovim se zemljamo i danas ratuje”, dodao je Pavić.

On je ponovio da međunacionalni odnosi u Prijedoru moraju da budu plus za ovu lokalnu zajednicu, a ne izvor destabilizacije.

“Nemojmo reagovati na prvu, nego sačekajmo neko vrijeme, jer ako mi sami nećemo da nas destabilizuju, to niko drugi ne može učiniti preko nas”, naglasio je Pavić.

On je zatražio od nadležnih organa da nastave kadrovski i materijalno opremati Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor kako bi se ovaj centar mogao uhvatiti u koštac sa problemima na području koje pokriva, ali i biti ravnopravan sa ostalih pet centara javne bezbjednosti u Republici Srpskoj.

“CJB Prijedor uvijek će imati podršku lokalne zajednice, kao što je to i do sada bio slučaj”, poručio je Pavić nakon što je načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić prezentovao danas lokalnom parlamentu informaciju o radu CJB.

Odbornik Zdravko Torbica rekao je da je nedopustivo mali broj zaposlenih u CJB Prijedor u odnosu na druge centre javne bezbjednosti u Republici Srpskoj u korist drugih centara za 200 do 500 radnika.

Odbornik Zlatko Škerić rekao je da od policije očekuje intenzivnije aktivnosti u oblastima opšte bezbjednosti i bezbjednosti saobraćaja u sezoni godišnjih odmora, a u kojoj se broj stanovnika u Prijedoru poveća za oko 20.000 stanovnika, mahom na području Kozarca.

Načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić odbacio je optužbe odbornika Brane Radanovića o gužvama i navodnim predugim čekanjima na izdavanje ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša.

“Imamo elektronski sistem za upravljanje redovima i svi lični dokumenti izdaju se u zakonskim rokovima. Imamo moderno opremljenu salu u čijem je obnavljanju učestvovala i gradska uprava i nemamo žalbi građana u ovoj oblasti”, rekao je Ivanić.

On je naveo da je prosjek u MUP-u Republike Srpske 390 zaposlenih na 100.000 stanovnika, a da u CJB Prijedor iznosi 315.

“Što se tiče turističke sezone, imamo plan pojačanih aktivnosti, povećaćemo broj policijskih službenika, naročito u Kozarcu, jer su tada izražene krađe auta i provale u stambene objekte, te ćemo na vrijeme postupiti preventivno”, najavio je Ivanić.

CJB Prijedor ponovo je osnovan 1. novembra 2013. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com