Grad Kragujevac potpisao je danas sporazume o unapređenju saradnje u oblastima kulture, sporta i saradnje među mladima sa tri prijateljske opštine iz Republike Srpske, Prijedorom, Kozarskom Dubicom i Fočom.

Sporazume je u ime Grada Kragujevca potpisao Dejan Ružić, zamenik gradonačelnika, a svečanom prijemu delegacija prisustvovala je i Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu.

U ime opština iz Republike Srpske sporazume su potpisali načelnik opštine Kozarska Dubica, Radenko Reljić, načelnik opštine Foča, Milan Vukadinović, načelnik Odeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije grada Prijedora, Aleksandar Milješić.

Grad Kragujevac ima višegodišnju i veoma bogatu saradnju sa opštinama iz Republike Srpske. Ovo je samo jedan čin produbljivanja te saradnje, konkretno u oblasti sporta, kulture i omladinske politike. Podrazumeva međusobnu razmenu programa iz oblasti kulture, umetničkih postavki, organizaciju sportskih kampova, međusobne mečeve selekcija iz grada Kragujevca i opština sa kojima smo potpisali sporazum. Ovo je dobra prilika da pošaljemo zajedničku poruku da je narod iz Republike Srpske i Srbije isti narod i da ćemo graditi zajedničku budućnost, na obostrano zadovoljstvo – kazao je Ružić.

Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica istakao je da za njih potpisivanje sporazuma o saradnji znači produbljavanje bratskih odnosa između Republike Srpske i Srbije, jednog naroda sa dve strane Drine.

Kozarska Dubica neguje dugogodišnju saradnju sa Kragujevcem koja će biti još sadržajnija i bogatija. Iskreno se nadam da će se posle današnjeg Sabora u Beogradu naša saradnja još više produbiti, da će to voditi ka integraciji, ka jednoj državi, udruživanju zdravstvenog, monetarnog, fiskalnog sistema i na kraju političkog – kazao je Reljić.

Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča istakao je da Grad Kragujevac i Šumadija, ali i Foča i Republika Srpska imaju dosta toga jedni drugima da ponude. Potpisivanje dodatnih sporazuma sigurno će produbiti saradnju i obuhvatiti ne samo oblasti koje su definisane već je moguća i u oblastima turizma, privrede, zdravstva, obrazovanja. Vukadinović je istakao da je i na ovaj način, i na ovaj dan, važno poslati poruku jedinstva i sabornosti u ovim teškim, istorijskim trenucima za srpski narod.

Aleksandar Milješić, predstavnik grada Prijedor istakao je da je važno da negujemo kulturu sećanja zbog svega što se dogodilo srpskom narodu u ne tako davnoj prošlosti, pre svega zbog mladih naraštaja koji to treba da čuju.

Nakon potpisivanja sporazuma predstavnici delegacija opština iz Republike Srpske sa svojim domaćinima prisustvovali su kulturno-umetničkom programu “Za budućnost Srbije i Srpske” na Trgu vojvode Radomira Putnika.

Izvor: Grad Kragujevac