srna-mara ecimNarodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor proglašena je najboljom bibliotekom u Republici Srpskoj za 2014. godinu, rekla je Mara Ećim, direktor ove ustanove.

“Ovu odluku donijelo je Društvo bibliotekara Republike Srpske na posljednjoj sjednici, a povelja `Đorđe Pejanović` biće nam uručena 5. juna na `Višegradskim stazama` u Višegradu”, rekla je Ećim novinarima u Prijedoru.

Ona je pojasnila da Društvo bibliotekara Republike Srpske dodjeljuje nagrade za najbolju biblioteku, najboljeg bibliotekara i najboljeg menadžera u bibliotekarstvu, navodeći da je prijedorska matična biblioteka kandidovana za jednu od te tri nagrade na inicijativu kolega iz Kostajnice i da je odluku o dodjeli nagrade Društvo donijelo jednoglasno.

“Nagrada nam je time draža i značajnija zato što dolazi od kolega. Oni su se vjerovatno rukovodili time da je u dobru lako biti dobar, a da je to teže u teškim uslovima kao što su uslovi u kojima prijedorska biblioteka radi”, istakla je Ećim.

Prijedorska biblioteka ima devet zaposlenih iako je sistematizacijom predviđeno 15.

“Na knjižni fond od 60.000 bibliotečkih jedinica ni tih 15 ne bi bilo dovoljno, a kamoli sadašnjih devet od kojih je sedam stručnih lica, a dva su pomoćna radnika”, naglasila je Ećim.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor podstanar je u zgradi “Muzeja Kozare” od 1987. godine gdje radi iznajmljujući 144 metra kvadratna prostora, a upravlja i Gradskom čitaonicom na prostoru površine 116 metara kvadratnih. Osim grada Prijedora, ova matična ustanova pokriva i opštine prijedorske regije – Kozarsku Dubicu, Novi Grad, Oštru Luku, Kostajnicu i Krupu na Uni.

SRNA