srna-predstava-saputanja velikih srpkinjaUčenici prijedorske Osnovne škole /OŠ/ “Petar Kočić” odigrali su danas predstavu “Šaputanja velikih Srpkinja” prilikom posjete OŠ “Branko Radičević” u Petrovu kod Prijedora.

Predstavu “Šaputanja velikih Srpkinja” pripremila je školska biblioteka najveće i najbrojnije prijedorske osnovne škole uz učešće dramske i muzičke sekcije.

Komad sublimira srpsku istoriju kroz likove žena počevo od carice Milice i Jefimije, preko Mileve Marić i Isidore Sekulić do javnosti manje poznate Georgine Stojanović, sestre narodnog heroja Potkozarja Mladena iz čuvene prijedorske porodice sveštenika Sime Stojanovića.

Direktor OŠ “Petar Kočić” Gorana Bosančić rekla je da je ovaj jedinstveni dramski komad pripremljen povodom obilježavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a da je današnjim gostovanjem otvoren prvi korak u saradnji jedne gradske sa jednom školom u prigradskom odnosno seoskom području koja će se nastaviti u budućnosti.

Direktor OŠ “Branko Radičević” iz Petrova kod Prijedora Milosava Pranić rekla je da je predstava urađena ne na školskom nego na akademskom nivou i najavila da će ova mala škola nastaviti saradnju sa velikom gradskom školom čije đake, nastavnike i upravu je danas ugostila.

SRNA