predapd-rodicMašinska i Poljoprivredna škola Prijedor dobiće opremu vrijednu 40.000 evra u okviru projekta “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja” koji finansira EU, a provodi Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” sa partnerima.

Koordinator projekta Goran Rodić iz Agencije “PREDA-PD” rekao je da je vrijednost projekta, koji je počeo u junu prošle godine i trajaće dvije godine, 116.000 evra, od čega je 94.000 evra obezbijedila EU, a 22.000 evra partneri u projektu.

“U toku je nabavka opreme, što je samo jedan dio projekta, gdje će Poljoprivredna škola dobiti traktor, atomizer i set alata za pčelarstvo, a Mašinska CNC mašinu za drvopreradu, CNC simulator za metalopreradu, aparat za varenje i opremu za auto dijagnostiku”, rekao je Rodić Srni.

On je pojasnio da je cilj projekta jačanje kapaciteta lokalnih institucija za obrazovanje odraslih, omogućavanje što kvalitetnije praktične nastave, te akreditovanje srednjih škola kao andragoških ustanova, budući da u Prijedoru samo Mašinska škola ima par smjerova akreditovanih u Zavodu za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

“Ovim projektom akreditacije bi trebalo da dobiju Mašinska škola za još tri ili četiri smjera, te Poljoprivredna škola za voćare, proizvođače povrća i pčelare, budući da za ove oblasti ima zainteresovanih”, naveo je Rodić.

Prema njegovim riječima, projektom je predviđeno i uspostavljanje metodologije za upravljanje tržištem rada na bazi koje bi se pratili planovi i projekcije privrede i radila upisna politika, s ciljem da obrazovni sistem u što većoj mjeri može odgovoriti potrebama privrede.

“Partneri u projektu osnovaće Savjet za obrazovanje u zapošljavanje koji će tom metodologijom planirati sve aktivnosti u vezi sa obrazovanjem, i kratkoročno i dugoročno, s krajnjim ciljem smanjenja nezaposlenosti”, dodao je Rodić.

Agencija “PREDA-PD” će u okviru ovog projekta angažovati građevinsku firmu koja će izraditi idejno rješenje za centar za praktičnu nastavu, budući da Prijedor ima problem nedostatka prostora za smještaj kapaciteta za izvođenje praktične nastave.

“Centar za praktičnu nastavu koristile bi sve stručne škole na jednom mjestu, kako za svoje redovne đake, tako i za obrazovanje odraslih, a osim problema prostora, riješio bi i problem buke koja je neizbježna u nekim praktičnim nastavama, a koja ometa teoretsku nastavu u susjednim učionicama”, kazao je Rodić.

On je naglasio da je u okviru projeka pokrenuta veb stranica www.obrazovanjeodraslih.net gdje su na jednom mjestu sve informacije o obrzovnim sadržajima, edukativnim aktivnostima, seminarima, formalnom i neformalnom obrazovanju, konkursima i oglasima prijedorske regije.

“Rezultat ovog projekta je da smo pomoću njega privukli još donatorskih sredstava. Riječ je o 7.500 evra iz američkog i švedskog programa FIRMA namijenjenih za nabavku 3D printera za Mašinsku školu Prijedor, koji će se koristiti i za potrebe ovdašnjeg Kreativnog centra za programiranje i dizajn”, istakao je Rodić.

Partneri Agencije “PREDA-PD” u projektu “Razvoj cjeloživotnog učenja za povećanje konkurentnosti i zapošljavanja” su gradska uprava, Filijala Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Prijedor, Regionalni sindikalni centar Saveza sindikata Republike Srpske Prijedor, Aktiv direktora srednjih škola Prijedor, Klaster DRVO-PD, Zanatsko-preduzetničko udruženje Prijedor, prijedorska kancelarija Privredne komore Republike Srpske i Omladinski savjet grada Prijedora.
SRNA