glas-topicIzložba crteža i slika Dragana Topića pod nazivom “Između metafore, sna i jave” u Muzeju Kozare u Prijedoru svojevrsna je retrospektiva 50 godina likovnog stvaralaštva ovog umjetnika.

Prijedorski slikar je u umjetničkom radu prešao više etapa, a kroz 51 izloženi rad želio je da prepozna tragove koje je za sobom ostavio. Zbog toga su, kako kaže, radovi raznovrsni po tematici i likovnom pristupu, a predstavljene su gotovo sve faze njegovog rada. Prošao je put od crvene faze, preko pejzaža i portreta. Postavka će biti otvorena do 11. maja.

– Često posjetioci izložbe pitaju da li ovdje izlaže nekoliko autora, upravo zbog raznovrsnosti tehnike i koncepcije koja se može predstaviti kroz crtež i sliku na jednom umjetničkom djelu – istakao je Topić.

Dodaje da je priroda motiv kojem se uvijek iznova vraćao.

izlozba dragan topic 1– Prirodu je teško imitirati i ranije sam smatrao da je treba prikazati onakvu kakva jeste. Zatim sam sazrijevajući prešao u njeno apstraktno viđenje sa namjerom da kistom ne kažem sve i da gledaocu prepustim doživljaj – kazao je Topić.

Ne krije da je izložba ispunila njegova očekivanja, pa se nada da je i publika osjetila energiju koju je uložio u predanoj pripremi postavke.

– Više bih rekao da je to odgovornost koju sam imao prema publici kojoj sam želio da predstavim svojih pet decenija stvaralaštva – rekao je Topić.

Ljubitelji umjetnosti su to prepoznali, pa je njegova izložba jedan od posjećenijih kulturnih događaja od početka godine u Prijedoru.

Riječ je o umjetniku koji se bavio i pozorišnom scenografijom i kostimografijom, kao i dizajnom. U posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje skulpturi i to uglavnom malim formatima u kamenu, a piše i aforizme.

– Smisao čovjekovog života i rada je da ostavi trag, a pogotovo u likovnoj umjetnosti gdje pored radova ostaje ime u plejadi imena koje Prijedor čine gradom slikara – rekao je Topić.

Izložbe

Dragan Topić je imao petnaestak samostalnih izložbi, a mnogo puta je bio zastupljen na kolektivnim i drugim humanitarnim postavkama. Posebno mjesto zauzima izložba u Solunu 1997. godine kada je ovaj grčki grad bio prestonica evropske kulture.

Glas Srpske