udruzenje gradjana zivot-patronaza 1Udruženje građana „Život“ Prijedor u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Udruženjem „Program-Prijedor“ i volonterima JZU „Doma zdravlja“ i Bolnice „Dr Mladen Stojanović“, započelo je projekat patronažnih zdravstvenih pregleda, obilaska starih i oboljelih lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe na cijelom području grada Prijedora.

„Udruženje građana ‘Život’ iz Prijedora postoji nešto više od godinu dana i u svom radu se baziralo na pomoć ugroženim grupacijama stanovništva. Trudimo se da u projekte uključimo lokalnu zajednicu, te državne institucije na nivou grada a možemo se pohvaliti odličnom saradnjom sa Gradskom upravom, Bolnicom Prijedor, Domom zdravlja i Centrom za socijalni rad. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa svim ovim institucijama. Trudimo se da popunimo neke praznine uzrokovane teškom socijalnom situacijom u našem društvu. Nadamo se da ćemo svojim radom promovisati značaj saradnje svih ljudi u lokalnoj zajednici u cilju podizanja kvaliteta života u gradu Prijedoru“, kazao je dr Boško Kosić, predsjednik Udruženja „Život“.

udruzenje gradjana zivot-patronaza 3Referent za zdravstvenu zaštitu u Centru za socijalni rad, Dunja Banović, navodi da je ovo projekat od izuzetnog značaja za grad Prijedor i lica u stanju socijalne potrebe sa ovog područja. Korisnici projekta su i korisnici socijalne pomoći ove ustanove kojih u evidenciji ima 330, a gotovo svakodnevno pristižu novi zahtjevi, koji premašuju finansijske i druge kapacitete Centra za socijalni rad.

„Ovim projektom je planirano da se obuhvati 50 zdravstveno i imovinski najugroženijih lica, koja imaju preko 60 ili 65 godina i nemaju nikoga ko bi se starao o njima. To je primarni cilj projekta, dok je još jedan od ciljeva da se evidentira stvarno stanje na terenu u cilju stvaranja aktuelne baze podataka o licima u stanju socijalne potrebe“, kazala je Banovićeva i dodala da se nada da će ovaj projekat biti prepoznat i od drugih organizacija, da će zainteresovati ljude, volontere, a naročito potencijalne finansijere koji bi pomogli njegovo proširenje i nastavak.

udruzenje gradjana zivot-patronaza 2„Mi smo spremni dati podršku svim zainteresovanima koji žele da pomognu ugroženim licima, da realizuju svoje projekte u ovom domenu. Korisno bi bilo da se oformi tim koji bi upućivao ljude da ostvare svoja prava, što bi možda bilo interesantno za udruženja koja se bave zaštitom ljudskih prava“, dodala je Banovićeva.

„Poželjno je da u svakom gradu postoji ovakva organizacija kakva je ‘Život’, da se barem dva puta mjesečno posjete ugrožena i stara lica koja žive sama i kojima su jedini posjetioci socijalni radnici. Mi smo do sada obavili bazične preglede kod dvadesetak pacijenata, provjerili njihove lijekove i dostavili im neke koji su nedostajali, ali kod mnogih postoji potreba za stalnom njegom, jer žive u neuslovnim kućama, potrebna im je pomoć u vidu kupanja, spremanja hrane i održavanja čistoće “, istakla je dr Dijana Đerić, volonterski saradnik u projektu ispred Doma zdravlja, i dodala da bi ovo mogao biti zadatak za neke organizacije koje imaju slične ciljeve kao Udruženje „Život“.

udruzenje gradjana zivot-patronaza 4Viša medicinska sestra, Ranka Stanar, i odbornik u Skupštini Prijedora, kaže da se rado odazvala da učestvuje u realizaciji ovog projekta i svojim volonterskim radom pomogne starim i bolesnim licima. Ona ističe da je potrebno da se i druge organizacije uključe u rad sa ugroženim licima, jer je to veliki i kompleksan problem.

„Potrebno je da se u ovom projektu napravi plan posjeta na godišnjem nivou na osnovu čega bi se dao prijedlog potrebnih mjera za poboljšanje kvaliteta života ove kategorije stanovništva“, dodala je Stanar.

Svoj doprinos u vidu volonterskog rada i obilaska na terenu dali su članovi Udruženja „Život“, ljekari Dijana Đerić, Maja Bilbija i Inja Bejzurić, medicinski tehničar Ranka Stanar kao i socijalni radnik Danko Rauš.

Svi zainteresovani za učešće ili podršku ovom projektu Udruženja građana „Život“ Prijedor mogu se javiti putem telefona 065/855-448 ili putem e-maila udruzenje.zivot@yahoo.com .

Udruženje građana „Život“ Prijedor
udruzenje gradjana zivot-patronaza 5 udruzenje gradjana zivot-patronaza 6