dan grada prijedora-djeca-akademija (1)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je osnovni cilj lokalne vlasti ekonomsko jačanje regije koju čini šest lokalnih zajednica – grad Prijedor i opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Oštra Luka i Krupa na Uni.

“Mnogi kažu da je to političko pitanje, ali nije nego isključivo ekonomsko. Svaka od ovih lokalnih zajednica je suviše mala da bi se takmičila na većim tržištima, ali zajedničkim, stabilnim i jedinstvenim nastupom možemo biti konkurentni drugim regijama jer se regije povezuju ekonomski, a države politički”, rekao je Pavić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom 16. maja, Dana grada Prijedora.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri uprave i lokalne samouprave, prosvjete i kulture i saobraćaja i veza Republike Srpske Lejla Rešić, Dane Malešević i Neđo Trninić, načelnici bratskih i susjednih lokalnih zajednica, predstavnici ambasada više zemalja i međunarodnih organizacija.

dan grada prijedora-djeca-akademija (7)Gradonačelnik Pavić, zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković i predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović uručili su ovogodišnja šesnaestomajska priznanja.

Povelju počasnog građanina dobio je Slovenac Robert Trampuž koji je svojim radom i djelovanjem znatno doprinio napretku i širenju ugleda grada Prijedora.

Nagradom grada ovjenčano je Srpsko kulturno-umjetičko društvo “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor za posebno vrijedne rezultate u oblasti razvoja kulture i promocije grada Prijedora.

Plaketu grada dobilo je preduzeće Metalna industrija Prijedor za izuzetne rezultate postignute u privredi u 2014. godini.

dan grada prijedora-djeca-akademija (8)Osim ovih redovnih nagrada, Komisija za nagrade i priznanja grada Prijedora donijela je odluku da dodijeli pohvale kao javno priznanje za devet organizacija koje su imale izuzetna zalaganja u odbrani i zaštiti od poplava i u saniranju posljedica ove elementarne nepogode u 2014. godini.

Riječ je o Crvenom krstu, Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, Domu zdravlja, “Komunalnim uslugama”, “Vodovodu”, Omladinskom savjetu, Centru javne bezbjednosti, prijedorskom garnizonu Oružanih snaga BiH i Odredu izviđača “Doktor Mladen Stojanović”.

U ime svih nagrađenih gostima svečane akademije obratio se laureat povelje počasnog građanina Robert Trampuž.

“Primajući ova priznanja stajemo u red velikih ljudi jer i Prijedor je veliki grad velikih ljudi, a velik je i po tome što daje ovakve počasti malim ljudima, ali velikih srca”, poručio je Trampuž.

dan grada prijedora-djeca-akademija (9)U programu akademije učestvovali su glumci Pozorišta Prijedor i Narodnog pozorišta Republike Srpske Dean Batoz i Goran Jokić, vokalno-instrumentalni solisti Aneta Makanjić i Nevena Glušac, KUD “Milan Egić” iz Brezičana, izvorna ojkačka grupa “Mlado Potkozarje” i ansambl “Una Saga Serbika” iz Beograda.

Gradonačelnik Prijedora jutros je organizovao prijeme za delegacije iz ambasada Srbije, Slovenije i Hrvatske, te iz slovenačke opštine Bovec, a prigodan program priredili su mališani iz Dječijeg vrtića “Radost”.

Delegacije su položile vijence na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu “Za krst časni” i spomenik borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu u parku na Pećanima.

Na Trgu majora Zorana Karlice za večeras je najavljen koncert Nataše Bekvalac. Sutra se održavaju biciklijada, promocija knjige “Roman o rukometu u Prijedoru” i izložba radova nastalih na Devetom festivalu crteža i muzike u “Galeriji `96”, a majske svečanosti završavaju se šahovskim turnirom u nedjelju, 17. maja.

Svečanosti povodom Dana grada ove godine započele su 15. međunarodnim festivalom horova “Zlatna vila”, planinarskim pohodom na Kozaru, košarkaškim turnirom veterana “Memorijal Duško Ostojić Dule”, Devetim festivalom crteža i muzike u “Galeriji `96” i izložbom crteža iz likovne zbirke Muzeja Kozare.

Pozorište Prijedor igralo je predstavu “Prekidi”, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” priredila je izložbu povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, a juče su održane 22. međunarodne ulične trke.

Dan grada Prijedora je 16. maj, datum kada je Prijedor prvi put oslobođen od fašista u Drugom svjetskom ratu i kada je predstavljao najveću slobodnu teritoriju u Evropi.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan grada prijedora-djeca-akademija (2) dan grada prijedora-djeca-akademija (3) dan grada prijedora-djeca-akademija (4) dan grada prijedora-djeca-akademija (5) dan grada prijedora-djeca-akademija (6) dan grada prijedora-djeca-akademija (10)