dani cvijeca 2014-pavic 1Šesta turističko-privredna manifestacija “Dani cvijeća 2014” će zbog loših vremenskih prilika i upola manje prodaje od prošlogodišnje po odluci gradske uprave trajati dan duže odnosno do 1. maja.

Štandove osam proizvođača koji se bave plasteničkom proizvodnjom cvijeća na području Prijedora posjetio je danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je naveo da je cilj ove manifestacije popularizacija plasteničke proizvodnje cvijeća kao vid zapošljavanja.

“Svi izlagači koje smo obišli su zadovoljni ovim načinom prezentacije svoje proizvodnje, jer, pored toga što izlažu, ovo je prilika da u vrijeme sadnje cvijeća i uređenja dvorišta dosta svojih proizvoda i prodaju”, kazao je Pavić.

dani cvijeca 2014-pavic 2On je dodao da se ova manifestacija uklapa u akciju proljećnog uređenja grada koja traje tokom cijelog aprila i da će gradska uprava i u ovoj godini znatnim sredstvima stimulisati i ovu i uopšte plasteničku proizvodnju.

Na sajmu cvijeća najtraženije su pelargonije, petonije i surfinije čiji se rasadi prodaju po cijenama od 0,80 KM do 1 KM za komad.

Grad Prijedor je u proteklih sedam godina za podticaje plasteničke proizvodnje izdvojio oko 200.000 KM, od čega četvrtinu za desetak proizvođača cvijeća.

SRNA
dani cvijeca 2014-pavic 3