javna rasprava-prostorni plan rs 1Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pozvalo je lokalne zajednice da se aktivno uključe u donošenje izmjena Prostornog plana Republike Srpske jer je riječ o strateškom razvojnom dokumentu, takozvanom tehničkom ustavu, rekao je pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Dragan Jeftić.

“Bitno je da se što više ljudi, opština i gradova uključi u aktivnosti donošenja prostornog plana, jer to su smjernice koje smo obavezni poštovati i koje će odrediti razvoj lokalnih zajednica do 2025. godine”, rekao je Jeftić novinarima u Prijedoru gdje su danas i Ministarstvo i “Novi urbanistički zavod” Banjaluka organizovali stručnu raspravu i javni uvid u izmjene ovog dokumenta.

Javni uvid i stručne rasprave započeli su 28. marta i traju 60 dana odnosno do 28. maja, nakon čega se u roku od osam dana dostavljaju primjedbe, sugestije i prijedlozi.

javna rasprava-prostorni plan rs 2“Nakon toga sačinićemo prijedlog i poslati ga Vladi na usvajanje odnosno u parlamentarnu proceduru. Očekujemo da će to biti prije ljetne pauze”, kazao je Jeftić.

Rukovodilac tima za izradu izmjena Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine Borislav Stojkov rekao je da je u dokumentu ostavljena mogućnost da se preko pet razvojnih ciljeva Republika Srpska do 2025. usmjeri prema planskim rješenjima koja su ovdje sadržana, a koja su definisana u saradnji sa ministarstvima, drugim institucijama i građanima Republike Srpske.

“Definisali smo i strateške prioritete odnosno seriju planskih rješenja koje bi naredna vlada od 2014. do 2018. mogla da realizuje sa postojećim kapacitetima, maksimalno aktivirajući postojeće resurse koji su negdje slabije korišćeni, a negdje nisu ni korišćeni”, kazao je Stojkov.

On je najavio da će se nakon plana raditi program implementacije, a tada i predračun strateških prioriteta.

“U saradnji sa ministarstvima utvrdili smo da postoje finansijski, pravni i institucionalni kapaciteti da se to ostvari”, dodao je Stojkov.

Završna javna rasprava održaće se sutra u Banjaluci.

SRNA