udruzenje MS-posjeta biblioteciUdruženje oboljelih od multiple skleroze iz Prijedora radi od 2012. godine i broji oko 30 članova koji ili se kreću u invalidskim kolicima ili su teže pokretni.

Udruženje MS ovih dana pokušava pokrenuti inicijativu uklanjanja arhitektonskih barijera sa ulaza i unutar kulturnih objekata u našem gradu i postavljanje montažnih rampi za lakše kretanje invalidskim kolicima i teže pokretnim osobama.

Ispred Udruženja je upućen apel i našem Gradonačelniku kao i Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove sa ciljem da postanu upoznati sa ovom aktivnošću i učine nešto po tom pitanju.

Kulturni objekti koji ne posjeduju nikakvu rampu su i Pozorište Prijedor, gdje trebaju tri montažne rampe, na ulazu, unutar samog objekta i rampa koja bi vodila do sjedala za gledanje predstave. Tu je i Gradski muzej koji treba lift za sprat kako bi osoba sa invaliditetom promatrala izložbene dijelove, a tu je i Gradska čitaonica koja se nalazi na vrlo nepristupačnoj lokaciji za osobe sa invaliditetom ali je potrebno par rampica da bi se uklonile arhitektonske barijere.

Predsjednica Udruženja Gordana Babić i članica Udruženja Dejana Vujnović nisu krile svoje oduševljenje nedavnom posjetom Biblioteci „Ćirilo i Metodije“. Jedini kulturni objekat u koji, za sada, mogu ući osobe sa invaliditetom je upravo Gradska biblioteka. Divno osoblje ove ustanove sa direktoricom Marom Ećim i direktorom Muzeja Kozare Zoranom Radonjićem, omogućili su dolazak i pristup u prostorije objekta.

-Ako čovjek sjedi u invalidskim kolicima ili je teže pokretan pa teško savladava stepenice, ne znači da ne voli čitati, pogledati predstavu ili ispratiti izložbu u gradu. Samo treba ukloniti arhitektonske barijere i diskriminacija neće postojati – rekla je Dejana Vujnović.

Tekst i foto – Dejana Vujnović/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com