galerija 96-najava festivala crteza i muzikeDeveti Festival crteža i muzike pod nazivom “Kamen po kamen” biće održan od 10. do 17. maja u Galeriji “’96” u Prijedoru.

Za razliku od prethodnih festivala, kada su učesnici bili slikari crtači, tkači i grafičari, ovaj put pridružiće im se i osam studenata sa Fakulteta umjetnosti iz Trebinja, Cetinja, Beograda i Banjaluke koji će raditi mozaik.

Direktor Galerije “96” Tihomir Ilijašević potvrdio je za “Glas Srpske” da je specifičnost ovog okupljanja umjetnika zadata tema ili tehnika kojom rade, te da su se ove godine opredijelili za mozaik.

– Učesnicima festivala biće obezbijeđeni potreban materijal, a riječ je o kamenu koje ćemo izvaditi iz rijeke Sane i sa raznih drugi strana, a dio materijala koji već imaju na raspolaganju ponijeće i sami učesnici – rekao je Ilijašević.

Radovi koji nastanu na ovom festivalu, biće izloženi posljednjeg festivalskog dana.

– Budući da se za šest dana ne može uraditi mnogo, naši gosti sa sobom donose jednu reprezentativnu izložbu svojih radova, tako da će svako od njih imati svoj dio galerijskog prostora za izlaganje mozaika i ostalih radova – objasnio je Ilijašević.

Karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno građana i slučajnih prolaznika koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju crteži i grafike.

Ta se tradicija nastavlja i dalje, pa će Prijedorčani ovaj put moći da posmatraju rad na mozaiku.

– Prethodnih osam godina smo strpljivo i marljivo činili sve da naš Festival crteža i muzike bude, iz godine u godinu bogatiji i kvalitetniji i samim tim interesantniji i našim sugrađanima i učesnicima – rekao je Ilijašević.

U prilog tome, potvrdio je da će rad studenata pratiti i muzički dio festivala, a to je džez koncert koji će na otvaranju festivala u nedjelju, 10. maja održati “Dejan Milutinović trio” iz Beograda.

Opera i džez

– Najljepše operske arije izvešće u srijedu, 13. maja Dunja Simić, a na zatvaranju publika će uživati u džez koncertu Jelene Jovović. Riječ o koncertu jedne od najvećih savremenih džez pjevačica sa naših prostora. Budući da se festival održava u vrijeme obilježavanja Dana grada, 16. maja i ovaj program u Galeriji biće dio tog programa. Ulaz je za sve najavljene događaje besplatan – najavio Tihomir Ilijašević.

Glas Srpske