zlatna vila 2015-drugo vece (1)Mješoviti hor Amaterskog kulturno-umjetničkog društva (AKUD) “Ivo Lola Ribar” iz Beograda pod vođstvom Milovana Pančića pobjednik je 15. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, koji je održan u Prijedoru.

Nagradu publike dobio je češki hor “Kantika Leticija” iz Zlina pod dirigentskom palicom Jozefa Surovika, u konkurenciji devet horova iz sedam država.

Osim plakete “Zlatna vila”, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 KM, te nagrade publike koju prati novčani iznos od 1.500 KM, ove godine je žiri u sastavu predsjednik Darinka Matić-Marović i članovi Vladimir Kranjčević i Svetislav Božić dodijelio pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.

zlatna vila 2015-drugo vece (12)Osim nagrade publike, češki hor dobio je priznanja za najbolju izvedbu duhovnog djela i najbolju scensku izvedbu, Novosadski kamerni hor sa dirigentom Božidarom Crnjanskim priznanja za najbolju izvedbu djela starog majstora i najbolju izvedbu domaćeg djela, a Akademski pevski zbor “Tone Tomšič” Univerziteta u LJubljani sa dirigentom Stojanom Kuretom priznanje za najbolju izvedbu savremenog djela.

Predsjednik žirija Darinka Matić-Marović rekla je da je sve odluke žiri donio jednoglasno.

“Bilo je horova gdje je bilo teško odrediti određena priznanja i žao mi je zbog onih horova koji zbog ovih odličnih nisu uspjeli dobiti neku od nagrada, ali su pokazali volju, želju i radost horskog pjevanja”, izjavila je Marovićeva novinarima u Prijedoru sinoć po zatvaranju festivala.

Ona je ocijenila da je festival odlično organizovan i da želi da u Prijedor i dalje dolaze horovi iz bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta.

“Moja je želja da `Zlatna vila` i dalje postoji i da organizatori ulože rad, trud i znanje da budu na ovoj visini kao što je ovaj jubilarni, petnaesti festival”, dodala je Marovićeva.

Dirigent pobjedničkog hora Milovan Pančić rekao je da je proputovao dvije trećine svijeta, ali da je rijetko nailazio na festivale tako dobro organizovane i koji imaju tako dobru publiku koja inspiriše i nadahnjuje.

“Ovaj festival morate da njegujete i da čuvate. To je nešto što mi u Beogradu, nemamo, a vi to imate i treba da budete srećni. To je manifestacija za koju svim mogućim sredstvima treba da se trudite da se ne ugasi i da traje”, rekao je Pančić.

Dirigent hora “Kantika Leticija” Jozef Surovik rekao je da je nagrada publike veoma značajna.

“To je znak da smo uspjeli prenijeti emociju”, kaže Surovik.

Osim nagrađenih, na ovogodišnjoj “Zlatnoj vili” učestvovali su još i hor “Rigovertikale” iz Trentina sa dirigentom Matijom Kulmoneom, Djevojački hor “Evmolpeja” iz Plovdiva sa dirigentkinjom Radom Slavinskom, hor “Gortinija” iz Đevđelije sa dirigentom Ilijom Atanasovom, Riječki komorni zbor “Val” sa dirigentkinjom Doris Kovačić i Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik” iz Križevaca s dirigentom Ozrenom Bogdanovićem.

Izvršni pokrovitelj ovogodišnje “Zlatne vile” je grad Prijedor sa 50.000 KM, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, generalni sponzor “Arselor Mital Prijedor”, a prijatelji festivala NLB Razvojna banka, keksara “Mira” i hotel “Prijedor”.

“Zlatna vila” prva je u nizu manifestacija povodom 16. maja, Dana grada, a horsko natpjevavanje održano je u znaku dva jubileja – 15 godina festivala i 130 godina horskog pjevanja u gradu na Sani.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

zlatna vila 2015-drugo vece (2) zlatna vila 2015-drugo vece (3) zlatna vila 2015-drugo vece (4) zlatna vila 2015-drugo vece (5) zlatna vila 2015-drugo vece (6) zlatna vila 2015-drugo vece (7) zlatna vila 2015-drugo vece (8) zlatna vila 2015-drugo vece (9) zlatna vila 2015-drugo vece (10) zlatna vila 2015-drugo vece (11) zlatna vila 2015-drugo vece (13) zlatna vila 2015-drugo vece (14)