klaster drvoDrvoprerađivači okupljeni u klaster “DRVO-PD” lani su ostvarili prihod od 70 miliona maraka i izvoz četiri puta veći od uvoza, izjavio je potpredsjednik Upravnog odbora ovog klastera Ratko Macanović.

“Ohrabruje i činjenica da se iz godine u godinu povećava izvoz namještaja koji sada ima daleko veći udio u odnosu na na izvoz poluproizvoda”, rekao je Macanović novinarima u Prijedoru gdje je održana treća izborna skupština klastera “DRVO-PD”.

Prema njegovim riječima, to su sve rezultati ulaganja u opremanje pogona savremenim mašinama i u uvođenje savremenih tehnologija u proizvodnom procesu koja su na godišnjem nivou iznosila od 20 do 25 miliona maraka.

Macanović je naveo da su uslovi u kojima se nalazi ova djelatnost izuzetno kompleksni, a najizraženiji su problemi nabavke drvnih sortimenata i naplate svojih proizvoda koja traje i do šest mjeseci.

Klaster “DRVO-PD” osnovan je prije osam godina i broji 22 drvoprerađivača sa područja prijedorske regije koji zapošljavaju 1.265 radnika. U narednom periodu radiće na kvalitetnijem obezbjeđivanju sirovina, obezbjeđivanju podrške u obrazovanju kvalifikovanih radnika i stručnjaka iz oblasti drvoprerade, edukaciji zaposlenih i uvođenju savremenih tehnologija kako bi bili u ravnopravnijem položaju u odnosu na inostranu konkurenciju.

Klaster namjerava i proširiti listu proizvoda, zajednički nastupati prema “Šumama Republike Srpske” i lokalnim i republičkim vlastima, zajedničkim izlagati na sajmovima i efikasnije razmjenjivati informacije između preduzeća primarne i finalne prerade drveta.

SRNA